BiH

"Osmorka" mjesto potpredsjednika FBiH daje SDA

"Osmorka" mjesto potpredsjednika FBiH daje SDA
Foto: Fena | "Osmorka" mjesto potpredsjednika FBiH daje SDA

SARAJEVO - S obzirom na to da SDA i DF imaju 13 od ukupno 23 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, izvjesno je da će stranke "osmorke" podržati Refika Lendu iz SDA za potpredsjednika Federacije BiH, na kojem će, kako kažu, biti sva odgovornost u vezi sa formiranjem novog sastava Vlade FBiH.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, nakon sastanka dijela stranaka koje će formirati vlasti na nivou BiH i FBiH, rekao je da SDA ima većinu i da će podržati njihov prijedlog.

"Federacija ima zaplet zbog izmjena Izbornog zakona visokog predstavnika. 'Osmorka' ostaje u punom kapacitetu  na tom nivou i očekujemo sastanke sa HDZ-om i tom koalicijom kako bismo precizirali detalje kako bismo uspostavili vlast. SDA je opredjeljenja za blokade, a mi za funkcionisanje, i nadam se da će razum prevladati. Ne zagovaram da blokiramo njihov izbor iako su te ruke pokradene i tu apelujem na Tužilaštvo. Formalno je tamo 13 ljudi i legitimni su, i prijedlog koji dođe iz SDA treba podržati i vidjeti da li će oni podržati ovu vladu. Ako on odluči da ovakvu Vladu i Novalića (Fadil Novalić, aktuelni premijer FBiH) pokuša ostaviti naredni neki period, na njega treba sručiti odgovornost zastoja u važnim reformskim procesima", rekao je Konaković.

Inače, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH ključni su za izbor nove Vlade Federacije BiH s obzirom na to da oni potpisuju prijedlog za mandatara, i u slučaju da SDA dobije potpredsjednika FBiH, moraće podržati formiranje nove Vlade FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem iz SDP-a.

Za razliku od Federacije BiH, formiranje vlasti na nivou BiH ide nešto bržim tempom, ali tu je problem što se "osmorka" osula na "šestorku", a u javnost sve češće isplivavaju podjele unutar ovog bloka koji su napustili SBiH i NES.

Nakon sastanka "šestorke" održanog u petak i sam Edin Forto, predsjednik Naše stranke i budući ministar transporta i komunikacija, rekao je da među strankama ima neslaganja te da se u javnosti stvara slika kako se raspoređuju fotelje.

Još ranije pojedinci iz Naše stranke iznosili su određene kritike u vezi sa kadrovskom politikom.

I Zlatko Miletić iz Stranke za nove generacije, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, iznio je niz kritika na račun Naše stranke, NiP-a i SDP-a, na šta mu je Forto rekao da u javnosti ne bi trebalo tako da nastupa te da je imao sve informacije koje su mu prezentovane na sastanku.

"Ima puno operativnih stvari pred nama i mislim da će sve biti OK. Činjenica je da Naša stranka ima jako puno jakih individua i mi se ponosimo time. Ne pada mi na pamet govoriti bilo kome šta mora da misli, svi imaju pravo na mišljenje, otvoreni smo. Ono što je najvažnije jeste da organi stranke funkcionišu i da sve odluke donosimo kolektivno, većinskim glasanjem kao u svim normalnim organizacijama", rekao je Forto.

Problemi u Našoj stranci kulminirali su zbog izbora ministara u Savjet ministara BiH jer su u ovom trenkutu Sabina Čudić i Damir Arnaut iz Naše stranke nezadovoljni izborom Konakovića na mjesto ministra spoljnih poslova, a zanimljivo je da su se na toj poziciji vidjeli i Čudićeva i Arnaut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije