BiH

Ostaje pitanje - po čijem nalogu je zabranjen ulazak ruskom piscu

Ostaje pitanje - po čijem nalogu je zabranjen ulazak ruskom piscu
Foto: Arhivska fotografija | Ostaje pitanje - po čijem nalogu je zabranjen ulazak ruskom piscu

SARAJEVO - Ambasada Ruske Federacije u BiH, vjerovatno, nikada neće dobiti zvaničnu informaciju od nadležnih u BiH povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH ruskom državljaninu Zaharu Prilepinu, s obzirom da ni iz jedne nadležne institucije još nema jasnog odgovora po čijem nalogu je zabranjen njegov ulazak i zbog čega.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić rekao je danas Srni da neće više da komentariše ovaj slučaj, napominjući da je sve rekao na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 28. avgusta.

Mektić je tada ponovio da nema veze sa zabranom ulaska i dodao da je Prilepin u BiH ulazio više od 30 puta, a da je samo jednom to evidentirano.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak danas nije bio dostupan Srni kako bi prokomentarisao izjavu član Izvršnog obavještajnog odbora Vjekoslav Bevanda da se ovo tijelo neće izjašnjavati o dopisu koji je uputio povodom uskraćivanja prava na ulazak u BiH Prilepinu.

Bevanda je napomenuo da to nije nadležnost Izvršnog obavještajnog odbora i da je Crnadak zatražio odgovor na pogrešnoj adresi.

Napominjući da Odbor nema nikakve nadležnosti po tom pitanju, Bevanda je rekao da rad OBA nadgleda predsjedavajući Savjeta ministara, ali i da Ministarstvo inostranih poslova BiH i OBA imaju potpisan ugovor o međusobnoj pomoći i saradnji, tako da se ministar uvijek može direktno obratiti OBA za sve podatke koji ga interesuju.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je juče da nije odgovoran za zabranu ulaska ruskom piscu u BiH i nije želio da saopšti razloge zbog kojih je, kako tvrdi, OBA donijela takvu naredbu.

U Savjetu ministara Srni je ranije rečeno da OBA radi svoj posao profesionalno i odgovorno i da zabrana ulaska Prilepinu u BiH sigurno ima, kako kažu, svoje razloge.

"Predsjedavajući Savjeta ministara nema nadležnost da se miješa u operativni rad OBA, odnosno operativne poslove i zadatke, kako direktora Agencije, tako i bilo kojeg zaposlenog", tvrde u Savjetu ministara.

 

U Zakonu o OBA, međutim, navedeno je da predsjedavajući Savjeta ministara koordiniše aktivnosti Agencije i obezbjeđuje smjernice obavještajno-bezbjednosne politike, nadzire rad Agencije i snosi političku odgovornost za njen rad.

Prilikom izvršavanja svojih dužnosti, piše u tom zakonu, predsjedavajući Savjeta ministara uzima u obzir stav Izvršnog obavještajnog odbora i Savjeta ministara kao cjeline.

Predsjedavajući Savjeta ministara, prema Članu 10, mjerodavan je da vrši nadzor nad radom Agencije i obezbjeđuje zakonitost, što uključuje davanje opštih smjernica za izvršavanje zadataka, na način kojim se unapređuje efikasnost i odgovornost Agencije.

Stručnjaci za bezbjednost tvrde da OBA BiH nije mogla donijeti odluku o zabrani ulaska Prilepinu, jer ova agencija služi za prikupljanje informacija koje bi trebalo da proslijedi nadležnim institucijama, ali ne i da donosi odluke.

Ruskom piscu Prilepinu u četvrtak, 23. avgusta, zabranjen je ulazak u BiH, navodno, iz bezbjednosnih razloga.

U obrazloženju rješenja o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu, koje je u posjedu Srne, navodi se da njegovo prisustvo na teritoriji BiH "predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta.

Ruski pisac trebalo je da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije