BiH

Ostavke izbornih funkcionera čekaju zakon za koji opozicija neće glasati

Ostavke izbornih funkcionera čekaju zakon za koji opozicija neće glasati
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Ostavke izbornih funkcionera čekaju zakon za koji opozicija neće glasati

BANJALUKA - Iako su mnogi članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija najavili ostavke nakon zaključka Vlade Republike Srpske, veliki broj njih je u nedoumici jer ne znaju šta će se dešavati nakon ostavke, odnosno da li će Centralna izborna komisija BiH te ostavke na kraju i prihvatiti.

"Nas imenuje i razrješava Skupština grada, odnosno opštine uz saglasnost Centralne izborne komisije. Šta će se desiti ako nas Skupština razriješi, a Centralna izborna komisija ne da saglasnost? S jedne strane mi ne možemo raditi bez lokalnih zajednica, odnosno Republike Srpske u finansijskom, materijalnom i svakom drugom pogledu, a Centralna izborna komisija može da traži određene aktivnosti. Svi čekamo. Imao sam dva puta sastanak sa komisijom, jedan smo održali i sa gradonačelnikom, dogovorili smo se da ćemo ispoštovati zaključak Vlade ukoliko određena pitanja budu razjašnjena", rekao je za "Nezavisne" Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije u Prijedoru.

I mnogi drugi članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija sa kojima smo razgovarali još nisu donijeli odluku kada će i da li će uopšte podnositi ostavke, a većina njih je naglasila da čeka da izborni zakon Republike Srpske koji se najavljuje i zvanično stupi na snagu. Uglavnom su neodlučni u lokalnim zajednicama, u kojima opozicija na nivou Republike Srpske ima vlast.

"Još nisam zauzeo stav. Radi se o kompleksnom pitanju i šta god da uradite - zeznućete se", rekao je za "Nezavisne" Davor Vićić, predsjednik Opštinske izborne komisije u Loparama, u kojima SDS ima vlast.

Ništa bolja situacija nije ni tamo gdje SNSD ima većinu, pa tako u Bijeljini, recimo, kako je rekla Dijana Savić Božić, predsjednica Gradske izborne komisije u tom gradu, dva člana su bila za ostavku, dva su bila protiv, a tri bi postupila u skladu sa odlukom većine.

Još ranije opozicioni političar Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da niko ne treba podnositi bilo kakve ostavke, "a pogotovo ne tamo gdje opozicione stranke drže lokalnu vlast".

Prve ostavke izborne administracije mogle bi se desiti već danas, za kada je zakazana sjednica Republičke izborne komisije, a Oliver Blagojević, predsjednik, i Aleksandar Radeta, član, već su najavili ostavke.

Pojedini opozicionari već su izašli sa idejom da se bojkotuju izbori ukoliko se obistine najave vlasti u Republici Srpskoj da će ih sami organizovati, odnosno da će Republička izborna komisija, umjesto Centralne izborne komisije BiH, sprovesti te izbore.

"Ako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, donese svoj zakon i odluči da radi izbore pod patronatom RIK-a, to će biti prevelik izazov, na te izbore opozicija ne bi trebalo da ide, jer šta god da uradite biće pečat da je Dodik pobijedio", rekao je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a, a prenose agencije.

On je rekao da se ne može predvidjeti ono što će se dešavati u budućnosti te da djeluje da je Dodik odlučio da ide na svoj zakon, ali da ne bi bilo prvi put da na kraju odustane.

Na ovu izjavu reagovao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, koji je rekao da opozicija ni do sada nije imala šta da traži na izborima i da će zahvaljujući građanima biti opozicija još 100 godina.

"Ivanić i opozicija su uvijek gubitnici i ostaće gubitnici. Oni i po jednom i po drugom zakonu džaba izlaze na izbore. Neka ne zamajavaju javnost da oni nemaju šta tražiti na izborima ako se usvoji zakon u Republici Srpskoj", rekao je Višković.

Ako je suditi po najavama, izborni zakon Republike Srpske, kako je rekao Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, biće na prvoj redovnoj ili posebnoj sjednici prije 20. aprila. Taj zakon usvojen je u nacrtu i trenutno je u fazi javne rasprave koja se završava iduće sedmice, ali opozicija je već najavila da će glasati protiv tog zakona.

"Taj zakon ne donosi paket integriteta jer je Republička izborna komisija u vlasništvu SNSD-a i ulazimo u ralje SNSD-a", rekao je Milan Miličević, lider SDS-a.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije