BiH

Oštre reakcije na smjenu i izbor novih članova CIK BiH: SDA izazvala novu krizu

Oštre reakcije na smjenu i izbor novih članova CIK BiH: SDA izazvala novu krizu
Foto: N.N. | Oštre reakcije na smjenu i izbor novih članova CIK BiH: SDA izazvala novu krizu

SARAJEVO - Odluka Predstavničkog doma BiH da prihvati prijedlog Dragana Mektića, poslanika SDS-a, i u srijedu naveče raspravlja i donese odluku o prestanku mandata članova CIK BiH, izazvala je oštre reakcije predstavnika vladajuće koalicije iz Republike Srpske, ali i koalicionih partnera u FBiH.

Tako je HDZ BiH nezadovoljan imenovanjem, a Fahrudin Radončić, lider SBB-a,  doveo je u pitanje i koaliciju sa SDA i DF-om jer, kako je rekao, ne slaže se s izborom članova CIK-a, te da  je realno očekivati kontinuitet izbornih prevara koje će najviše osjetiti SBB.

Pitanje koje se danas postavljalo u široj javnosti jeste da li je ovaj sastav CIK BiH  regularan i hoće li ovakava jednostrana odluka SDA potpomognuta SDS-om i PDP-om, te opozicionim strankama iz FBiH ugroziti još više političke odnose u BiH. Neke reakcije političkih zvaničnika koji su neistomišljenici SDA dovele su u pitanje i budućnost BiH.

Prema odluci koju je u srijedu naveče  usvojio Predstavnički dom BiH, a koja je odmah stupila na snagu, funkcija člana CIK BiH zbog isteka mandata prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.

Na ove pozicije, odlukom Predstavničkog doma u kojoj nisu učestvovali poslanici SNSD-a, Ujedinjene Srpske i HDZ BiH,  izabrani su Šantić i Arnautović, te Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba iz reda srpskog naroda.

Zanimljiva informacija je da su i Bjelica Prutina i Kalaba nekadašnji  članovi SDS-a i PDP-a. Zbog nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju je upućena odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana  CIK BiH iz reda Hrvata. Prema predloženoj odluci, zbog isteka mandata funkcija člana CIK BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu funkciju iz reda Hrvata bira se Željko Bakalar, koji je inače savjetnik u Kabinetu Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i zamjenica predsjednika HDZ BiH,  kazala je da ovo nije samo politička kriza nego je upitnost budućnosti BiH.

"Ovo je sve napravljeno u režiji SDA", naglasila je Krišto i dodala da je sve napravljeno suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da ono što su učinili i čine SDS i PDP predstavlja izdaju zaključaka Narodne skupštine RS. Dodaje da je ovim potvrđeno da političko Sarajevo može da računa na "izdajnike iz Republike Srpske". Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, je naveo da je činjenica da Mirka Šarovića, lidera SDS-a, napuštaju ljudi, a da on ostaje privržen samo onome što je za njega korisno, a to je saradnja s Bakirom Izetbegovićem, Denisom Zvizdićem i ostalima koji od njih traže da se obave ti poslovi.

Šarović, koji je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH, Dodiku je odgovorio da je ovo pobjeda demokratije, a za Dodika šok i zemljotres.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH, ocijenio je da SDA koristi Mektića kao trojanskog konja za sprovođenje svojih projekata i pokušaje da kontroliše pravosudne institucije, a sada i  CiK BiH.

Branislav Borenović, lider PDP-a, poručio je Dodiku i SNSD-u da nervoza i  govor mržnje koje  ispoljavaju samo dokazuju da su oni bili duboko involvirani u izborne pljačke i manipulacije, te poručio da će ovakvih odluka biti još. Iz SDA se po ovom pitanju juče niko nije  oglašavao.

Novak Božičković, razriješeni član CIK-a, rekao je da poštuje odluke Predstavničkog doma i da nema namjeru da se žali bilo kome, te da je druga stvar šta on privatno misli o razrješenju. Stjepan Mikić, član CIK BiH, rekao je da nije u skladu s pozitivnim zakonskim propisima sve ovo što se dešava u vezi sa smjenom članova CIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije