BiH

Osuđeni za ratne zločine Dario Kordić magistrirao teologiju

Osuđeni za ratne zločine Dario Kordić magistrirao teologiju
Foto: Facebook | Osuđeni za ratne zločine Dario Kordić magistrirao teologiju

ZAGREB - Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, koji je proglašen krivim za masakr u Ahmićima tokom proteklog rata, postao je magistar teologije, saopštilo je Udruženje Hrvatska zvona iz Hercegovine.

Udruženje je uz čestitke objavilo i fotografiju na kojoj novopečeni magistar pozira sa diplomskim radom ispred zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Prema presudi, u Ahmićima u BiH su pripadnici HVO 16. aprila 1993. godine pobili 116 muslimana, medu njima i tromjesečno dijete.

Inače, Kordić je poznat i po tome što je zagrebačkim studetima pokušao da održi predvanje o tome kako je u zatvoru u Hagu pronašao Boga, ali je predavanje prekinuto upadom grupe mladića, koji su uzvikivali da je on rtni zločinac.

"Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!", objavila je hercegovačka nevladina organizacija koja je na prošle parlamentarne izbore u BiH izašla u saradnji sa Hrvatskom republikanskom strankom.

Kordić je proglašen krivim za kršenje zakona ratovanja, teška kršenja Ženevske konvencije i zločine protiv čovječnosti i osuđen na 25 godina zatvora, a presuda je većim dijelom potvrđena i nakon njegove žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije