BiH

Osumnjičeni diler preplivao rijeku pa ga našli kod kuće

Osumnjičeni diler preplivao rijeku pa ga našli kod kuće
Foto: N.N. | Osumnjičeni diler preplivao rijeku pa ga našli kod kuće

SANSKI MOST - Pripadnici Policijske stanice Sanski Most priveli su jučer na lokalitetu Mostište, u blizini sela Hrustova, petoricu muškaraca s inicijalima A.H. (25), M.M. (22), H.M. (23), H.S. (19) i H.A. (24) i oni su osumnjičeni za proizvodnju i stavljanja u promet opojnih droga.

Zanimljivo je što je, kako kažu iz policije, A.H. (25) u bijegu preplivao rijeku Sanicu, ali je ipak nešto kasnije dolijao "plavim uniformama" i to tako što su ga pronašli kod kuće!

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, akcija je izvedena nakon što je policija dobila informacije da se u jednom vikend objektu, koji se nalazi na tom lokalitetu, u neposrednoj blizini rijeke Sanice okuplja grupa muškaraca u vrijeme kada je na snazi policijski sat.

"Prilikom dolaska policijske ekipe na mjesto događaja, A.H. je skočio s terase objekta te je, preplivavši Sanicu, pobjegao na drugu obalu. Pri tome je bacio u rijeku jednu najlonsku vrećicu, ali su je policajci uspjeli pronaći. Utvrđeno je kako se u njoj nalazila veća količina zeljaste materije koja asocira na kanabis", istakao je Šiljdedić za "Nezavisne".

Tokom pretresa vikendice i osoba koje su se nalazile u njoj, policija je također pronašla određenu količinu kanabisa, kao i osam plastičnih čaša sa zasadom, kao i tri veće saksije sa već naraslim biljkama.

Pretragom okolnog terena pronađeno je i deset paketića s identičnim sadržajem, a nezvanično saznajemo kako je ukupno pronađeno oko kilogram tog narkotičkog sredstva.

Također, pronađena je i manja količina municije za pušku i pištolj, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac, te će protiv privedenih osoba biti poduzete zakonom propisane mjere.

Prema mišljenju psihologa Edina Biščevića, sadašnja situacija uzrokovana pandemijom virusa korona, te restriktivnim mjerama i naredbama koje se provode, dobro je tlo za porast narkomanije.

"Ovo je nenormalna situacija u kojoj se našlo čitavo društvo. Takođe, mladim su uskraćeni druženje, izlasci i toliko stvari bitnih za njihovo odrastanje. U takvoj situaciji se može očekivati da neki od njih dođu u iskušenje da u narkoticima ili alkoholu potraže bijeg od stvarnosti", smatra Biščević.

 I tokom protekle godine na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta broja evidentiranih krivičnih djela u vezi sa proizvodnjom i trgovinom narkotičkim sredstvima u odnosu na raniji period, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Između ostalog, to je rezultat pojačanog aktivizma policije kada se radi o sankcionisanju ovih krivičnih djela, ali i njihovog realnog povećanja.

 Kada je riječ o počiniocima, veliki je broj povratnika u vršenju ovih krivičnih djela, a evidentiran je i porast broja maloljetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije