BiH

"Otkloniti zastoj u reformi izbornog zakonodavstva"

"Otkloniti zastoj u reformi izbornog zakonodavstva"
Foto: Parlamentarna skupština BiH | Otkloniti zastoj u reformi izbornog zakonodavstva

SARAJEVO - Članovi kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda parlamenta BiH na sastanku sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom iznijeli su viđenja nastanka problema u funkcionisanju i načina otklanjanja zastoja u reformi izbornog zakonodavstva.

Tokom razgovora, koji predstavlja početak nove višednevne misije posrednika iz EU i SAD u BiH, ocijenjeno je da je to jedan od bitnih zadataka koji bi trebalo da doprinese relaksiranju ukupnog stanja i vraćanju narušenog povjerenja među političkim akterima, ali i značajan pomak ka sticanju većeg kredibiliteta bitnog za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Palmer je danas istakao ključne ciljeve koje je u ovom procesu neophodno postići, saopšteno je iz parlamenta BiH.

"To je stvaranje uslova da građani BiH imaju priliku da se kandiduju za pozicije na raznim nivoima vlasti, zatim da svaki glas na izborima bude prebrojan i jednako važan, potom da se unaprijedi snaga i funkcionalnost institucija u Federaciji BiH da bi efikasno doprinosile otklanjanju problema i na nivou BiH, te da se kroz izborno zakonodavstvo osiguraju ista prava za sve konstitutivne narode", navedeno je u saopštenju.

Ajhorstova je naglasila da javnost Bosne i Hercegovine ali i Brisel žele čuti poruku da se u ovom procesu može uspjeti i da je u tom potrebna široka saradnja sa svim međunarodnim akterima ali da je ključ ipak u rukama domaćih političara.

Kako je dodala, narednih dana Palmer i ona sa saradnicima vrijedno će raditi na zadatku koji podrazumijeva učešće jako mnogo aktera ali da će se nastojati razgovarati sa svima.

Učesnici sastanka danas su izrazili nadu da će se kroz kompromis pronaći odgovarajuća izborna rješenja i da će naredni dani doprinijeti vraćanju povjerenja u izborni proces ali i ukupnoj stabilizaciji prilika u BiH.

Zajednički je ocijenjeno da se radi o komplikovanom, ali ne i nerješivom zadatku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije