BiH

Otkrivena spomen bista generalu Taliću u Piskavici

Otkrivena spomen bista generalu Taliću u Piskavici
Otkrivena spomen bista generalu Taliću u Piskavici

BANJALUKA - U Piskavici kod Banjaluke u subotu, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske (RS) za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, otkrivena spomen-bista nekadašnjem načelniku Glavnog štaba Vojske RS generalu Momiru Taliću.

Spomen bistu generalu Taliću na platou ispred Pravoslavne crkve u Talićima otkrio je premijer RS Milorad Dodik, a potom su je osveštali sveštenici banjalučke eparhije. Unuk pokojnog generala Talić otvorio je pored biste spomen česmu.

Govoreći o istorijskoj ličnosti i značaju generala Talića za RS, Dodik je rekao da je on dao nemjerljiv doprinos za slobodu srpskog naroda i stvaranje RS.

"Odbrana Krajine je bila od velikog značaja za slobodu srpskog naroda i današnji status RS, a general Talić je tada bio komandant Prvog krajiškog korpusa VRS koji je bio najveći po ljudstvu i koji se sa svojim jedinicama angažovao širom RS", istakao je premijer Dodik.

On je dodao da je general Talić, kao tadašnji načelnik generalštaba VRS, dao nesumnjiv doprinos da se institucije RS premjeste u Banjaluku, tako što je dozvolio da se tadašnja zgrada komande korpusa pretvori u zgradu Vlade RS, koja je sada bivša zgrada Vlade.

"Bez premještanja Vlade u Banjaluku ne bismo mogli očuvati ovaj kapacitet RS i to je jedan od vrlo važnih doprinosa generala Talića", rekao je Dodik.

On je dodao da je Vlada RS pružila materijalnu pomoć porodici Talić radi podizanja ove spomen biste i asvaltiranje puta do njegovog groba.

"Najveći doprinos očuvanju lika i djela generala Talića je RS, koja nesumnjivo danas stoji bolje nego ikad, sposobna, samoodrživa, politički i institucionalno stabilna", istakao je Dodik.

On je rekao da je RS u Dejtonu unijela svoj subjektivitet u BiH kojeg je izgradio naš narod i vojskovođe i istakao da se taj subjektivitet mora poštovati i braniti u svakoj situaciji.

"RS je unijela svoj subjektivitet u BiH i ne može BiH biti zemlja koja će nam naš subjektivitet oduzeti. Nema BiH bez RS i ono što danas ima BiH mora biti manje, jer RS mora biti vraćeno sve što joj je bespravno oduzeto političkim i pravnim nasiljem međunarodne zajednice oličeno u visokom predstavniku", naglasio je Dodik.

Premijer Srpske je poručio da nikada neće odustati od toga da se RS u budućnosti vrate izvorna dejtonska ovlašćenja i da u tom pogledu ima ono što je slovo, a ne duh Dejtonskog sporazuma.

Boško Klečević, general VRS u penziji i zamjenik generala Talića rekao je da general Talić nije bio samo komandant Prvog krajiškog korpusa VRS, već jedne armije koja je tada brojala više od 125 000 boraca i sa kojom je držao 68 odsto teritorije RS i ratni front od 1 260 kilometara.

Kelečević je izrazio zahvalnost Vladi RS, a posebno premijeru Dodiku koji je pomogao izgradnju ove spomen biste i koji je jedini od političara RS imao hrabrosti da prisutvuje sahrani generala Talića.

U ime porodice Talić, prisutnima se obratio Branislav Talić koji se zahvalio Vladi RS i premijeru Dodiku na razumijevanju za podizanje ove spomen biste, ističući da ovaj događaj pokazuje da će istina o generalu Taliću i njegovoj pravednoj borbi za slobodu srpskog naroda i stvaranje RS naći svoje pravo mjesto.

Prije otkrivanja spomen biste, premijer Dodik, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i članovi porodice Talić položili su vijenac i cvijeće na grob pokojnog generala i prislužili svijeće.

Otkrivanju biste generala Talića prisusvovao je i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, lideri Demokratske partije /DP/ i Srpske radikalne stranke /SRS/ Dragan Čavić i Milanko Mihajlica, te narodni poslanici iz ove dvije stranke Novo Grujić, Branislav Škobo, te mnogobrojni građani Banjaluke i mještani Piskavice.

Momir Talić rođen je 15. jula 1942. godine u Piskavici. Kao aktivni oficir stupio je na službu u JNA 25. jula 1961. godine sa specijalizacijom za oklopno mehanizovane jedinice.

U činu pukovnika 26. jula 1991. godine imenovan je za načelnika Štaba 5. korpusa JNA u Banjaluci, a komandant tog korpusa, koji je od izbijanja sukoba u Hrvatskoj branio srpski narod u zapadnoj Slavoniji i Baniji, postao je 19. marta 1992. godine. U međuvremenu, unaprijeđen je u čin general-majora.

Formiranjem Vojske RS, general Talić postaje komandant Prvog Krajiškog korpusa. U čin general-potpukovnika unapređen je 31. decembra 1992. godine, a u čin general-pukovnika 27. juna 1997. godine. Na dužnost načelnika Glavnog štaba VRS stupio je 6. marta 1998. godine.

Odlikovan je Orednom Nemanjića, najvećim vojnim odlikovanjem RS uz posebno isticanje za operaciju "Koridor", vojnu akciju kojom je probijen koridor kroz Posavinu čime je spojena Krajina sa ostatkom RS i Srbijom.

Haški tribunal podigao je tajnu optužnicu protiv generala Talića u martu 1999. godine. Uhapšen je u Austriji 25. avgusta 1999. godine dok je kao načelnik Glavnog štaba VRS boravio u Beču na seminaru kao član zvanične delegacije.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, pušten je da se brani sa slobode. Preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 28. maja 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije