BiH

Otvoren Koledž međunarodnog prava

Otvoren Koledž međunarodnog prava
Otvoren Koledž međunarodnog prava

BANJALUKA - Svečanim podizanjem zastava juče je predstavljen novoosnovani Koledž međunarodnog prava Američkog univerziteta (AU) u Banjaluci, na kojem će studenti studirati po američkom programu.

Zastavu BiH podigao je direktor "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" Željko Kopanja, član Upravnog odbora AU, zastavu RS podigao je Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, američku zastavu podigao je Vilijam Montgomeri, bivši američki ambasador u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok je zastavu AU podigao Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora ovog univerziteta.

Zastave su podignute u krugu kompanije "Glas Srpske", s kojom je AU potpisao partnerski ugovor, a u čijim prostorijama će biti smješten Koledž.

Ceremoniji su, između ostalih gostiju, prisustvovali i Igor Radojičić, predsjednik NS RS, Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, te Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke.

Prcić je rekao da će prva generacija na Koledžu od 30 do 60 studenata krenuti sa studijama u oktobru ove godine. Kako je rekao, oni će imati ista prava i uslove studiranja kao i američki studenti, a završetkom četvorogodišnjih studija steći će i svjetski priznatu diplomu Državnog univerziteta u Njujorku SUNY.

Cijena godine studija je trećina cijene u Americi, što iznosi oko 5.500 evra.

Kuzmanović je istakao da čin podizanja zastava simbolizuje kamen temeljac za tu obrazovnu instituciju.

"Radujem se što ćemo mi pokazati da su BiH kao država i RS kao entiet jedinice koje žele da uđu u evropski i američki obrazovni sistem i naučno područje. To će biti put za napredak RS i BiH", rekao je Kuzmanović.

Davidović je rekao da je otvaranje institucija poput univerziteta najbitnije pitanje za jedan grad.

"Ovim smo pokazali da je Banjaluka grad koji je otvoren i koji ima tradiciju i kulturu. Sve što gradu može donijeti koristi, a posebno kada su mladi ljudi u pitanju, treba i podržati", rekao je gradonačelnik.

Novinarima se kratko na srpskom jeziku obratio i Montgomeri, koji je izrazio zadovoljstvo što je u Banjaluci otvoren američki koledž.

AU BiH ima Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva, Fakultet digitalne ekonomije i informacione tehnologije, Fakultet međunarodnog prava i diplomatije u Tuzli i Sarajevu, na kojem se trenutno školuje oko 250 studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije