BiH

Otvorena biračka mjesta, počelo glasanje

Otvorena biračka mjesta, počelo glasanje
Otvorena biračka mjesta, počelo glasanje

BANJALUKA – Biračka mjesta za lokalne izbore u BiH otvorena su jutros u 7.00 časova. Glasači danas imaju priliku da ispune svoju građansku dužnost i glasaju najkasnije do 19 časova.

U BiH  se  danas održavaju lokalni izbori na  kojima će biti  birani članovi 58 skupština opština u Republici Srpskoj i 78 opštinskih skupština u Federaciji BiH.

U Republici Srpskoj će biti birano i pet gradonačelnika (Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), a glasaće se i za Skupštinu Brčko distrikta.

Za lokalne izbore u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovjerena su ukupno 383 politička subjekta – 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata i 16 lista nezavisnih kandidata.

Ovjeren je ukupno 30.351 kandidat – za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantovana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

Ukupno je upisano 3.144.296 birača, i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, a za glasanje putem pošte 37.359.

Tu su i lica koja imaju status raseljene osobe, ona koja glasaju u odsustvu - 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u opštini prebivališta iz 1991. godine, a takvih je 10.682 birača.

Zabrana medijskog praćenja

U BiH je na snazi potpuna zabrana medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti, koja traje  do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/. Zabrana je stupila na snagu juče u 7.00 časova.

Iz ove agencije podsjećaju sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne ćutnje neposredno pred izbore.

U saopštenju se ističe da se u poglavlju 16. Mediji izborni proces, Izbornog zakona, kaže da u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te da period izborne ćutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK podsjeća i na Član 16.10 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da se u periodu od 48 časova prije otvaranja biračkih mjesta pa do njihovog zatvaranja neće objavljivati rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.

Do zatvaranja birališta na snazi je i zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije