BiH

Otvorena nova kovid bolnica u Banji "Slatina"

Otvorena nova kovid bolnica u Banji "Slatina"
Foto: Dražan Pozderović | Otvorena nova kovid bolnica u Banji "Slatina"

BANJALUKA, SARAJEVO - Dodatni prostori za liječenje osoba oboljelih od kovida-19 otvoreni su u Banji "Slatina" kod Banjaluke, gdje je već premješteno oko 100 pacijenata.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje i sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, koji je dodao da se treba ići prema otvaranju što više kovid ambulanti, gdje bi se pregledali građani s lakšom kliničkom slikom, a istovremeno bi se smanjio pritisak na bolnice.

"Naši kapaciteti su pri kraju, ali teško da možemo praviti nove kovid bolnice. Ono što možemo praviti su stacionari za pacijente s lakšom kliničkom slikom, jer kovid bolnica zahtijeva anesteziologa, internistu i CT, a to je teško napraviti i opremiti brzo", rekao je Stevandić.

Dodao je da se premještanjem teških slučajeva u UKC RS i opšte bolnice, a uvođenjem kiseoničke podrške u neke druge objekte za liječenje pacijenata, mogu dodatno rasteretiti kovid bolnice.

"Pokazalo se da smo i dosad strateški dobro sve planirali i da nas ni ovaj ogromni talas virusa korona nije zatekao nespremne. Pitanje je jedino da li ćemo imati dovoljno zdravstvenih radnika da bi mogli da opslužuju nove kapacitete", kazao je Stevandić.

Istakao je da su medicinski radnici sigurno podnijeli najveći pritisak pandemije te da su uveliko na izmaku snaga.

"Novi kapacitet mora da podrazumijeva ljude, opremu i organizaciju. Opremu i organizaciju možemo da dostignemo, samo je pitanje da li možemo da preraspodijelimo ljude", rekao je Stevandić.

Naglasio je da problem predstavlja i to što se i zdravstveni radnici ponekad zaraze pa ih bude manje.

"Samo u Banjaluci se 21 ljekar zarazio tako što je njegovo dijete školskog uzrasta donijelo virus u kuću. Djeca možda ne mogu da obole, ali sigurno mogu da prenose virus", zaključio je Stevandić.

Za 24 časa u BiH je od ukupno 5.255 testiranih na kovid-19 pozitivno njih 1.922, od toga broja u FBiH 1.262, u RS 622, a u Brčko distriktu 38.

Novi crni rekord je oboren danas kada su preminule 43 osobe kod kojih je potvrđen virus korona. U FBiH za 24 časa potvrđena su 24 smrtna slučaja, u RS 18, a u Brčko distrktu preminula je jedna osoba.

Najveći broj novozaraženih u RS zabilježen je u Banjaluci - 150, zatim u Bijeljini 78, te u Zvоrniku 52.

Rekordan broj novozaraženih zabilježen je danas u Kantonu Sarajevo, gdje je na virus korona pozitivno 850 osoba. U Kriznom štabu KS ističu da je broj oboljelih rezultat pojačanog testiranja te da su testirani uzorci prikupljani od 27. oktobra do 4. novembra.

U sokolačkoj Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje rad će biti obustavljen i u narednih sedam dana zbog pogoršanja epidemiološke situacije i vrtić će početi da radi u ponedjeljak, 16. novembra, saopšteno je iz opštinskog Štaba za vanredne situacije.

"S obzirom na to da su dvije vrtićke grupe u kojima je bilo pozitivnih vaspitača i djece retestirane, te da se čekaju rezultati, neophodno je produžiti mjeru o prestanku rad vrtića za još sedam dana kako bismo bili u potpunosti sigurni da ova ustanova može početi bezbjedno s radom", rekao je Milovan Bjelica, komandant Štaba za vanredne situacije opštine Sokolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije