BiH

Ove godine u BiH ušlo 21.708 ilegalnih migranata

Ove godine u BiH ušlo 21.708 ilegalnih migranata
Foto: Arhiva | Ove godine u BiH ušlo 21.708 ilegalnih migranata
Srna

SARAJEVO - Savjet ministara primio je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH, prema kojoj je ove godine do 8. novembra u BiH prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu iskazalo je 20.497 lica, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil.

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana, njih 7.224, zatim iz Irana 3.466, Sirije 2.616, Avganistana 2.613, Iraka 1.958 i Libije 764, saopšteno iz Savjeta ministara. 

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, dnevni priliv migranata u novembru je smanjen u odnosu na oktobar, tako da je od 31. oktobra do 8. novembra Službi prijavljeno 926 nezakonitih migranata.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu iskazala su 872 lica, dok je samo jedna osoba podnijela zahtjev za azil.

Prioriteti BiH i dalje se odnose na jačanje kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima, realizaciju sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta u oblasti azila, kao i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migranata. 

U narednom periodu biće obezbijeđeno povećanje smještajnih kapaciteta za migrante na postojećim lokacijama gdje borave migranti, i to u prostorijama poduzeća "Bira" u Bihaću na ukupno 1.200, te u bivšoj kasarni "Ušivak" u Hadžićima na 800 mjesta.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojena je informacija Ministarstva bezbjednosti o prijedlogu rješenja za obezbjeđivanje kontinuirane zaštite i pomoći strancima žrtvama trgovine ljudima u BiH.

Sredstva će biti obezbijeđena u budžetu ovog ministarstva na poziciji tekući grantovi, a Savjet ministara više neće donositi pojedinačne odluke o izdvajanju ovih sredstava na godišnjem nivou. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije