BiH

PDP: Događaji na KiM posljedica najgrubljeg kršenja međunarodnog prava

PDP: Događaji na KiM posljedica najgrubljeg kršenja međunarodnog prava
Foto: Ustupljena fotografija | PDP: Događaji na KiM posljedica višedecenijskog najgrubljeg kršenja međunarodnog prava

BANJALUKA - Događaji prethodnih dana na Kosovu i Metohiji su posljedica višedecenijskog najgrubljeg kršenja međunarodnog prava, što se, nažalost, čini uz blagonaklonost dijela međunarodne zajednice, jedan je od zaključaka Predsjedništva PDP-a tokom današnje sjednice koja je održana u Banjaluci.

"Užasnuti smo nasiljem nad Srbima na Kosovu i Metohiji od strane albanskih ekstermista i tzv. Specijane jedinice kosovske policije ROSU, uz prisustvo pripadnika KFOR-a koji bi trebalo da osiguraju mir i stabilnost. Pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji je pitanje svih nas, ali i međunarodne zajednice, koja treba da osigura ravnopravnu pregovaračku poziciju za Beograd i Prištinu, kao i da obezbijedi da tzv. vlast u Prištini ispuni preuzete obaveze poput formiranja zajednice srpskih opština", saopšteno je iz PDP-a.

Kako navode, Predsjedništvo ove stranke je konstatovalo da "očigledno najnovije zaduženje od 210 miliona KM, po kamatnoj stopi od 6,1%, što je odluka Vlade Republike Srpske, služi da se novim zaduženjem isplate stara".

"To je pokazatelj da ne postoji jasna strategija upravljanjem dugom, da se sve radi nedomaćinski, te da je ovakav način gašenja finansijskog požara posljedica neznanja i katastrofalnog upravljanja finansijama od strane vlasti predvođene SNSD-om", stoji u saopštenju.

Navode da je "novo zaduženje na berzi najgora moguća mjera i način upropaštavanja Republike Srpske, čime ovaj režim kontinuirano dovodi u opasnost opstanak Srpske".

Predsjedništvo PDP-a je stava da o svakom pojedinačnom zaduženju odluke treba ponovo da donosi Narodna skupština Republike Srpske.

Poručuju da "Republika Srpska ima odličan geografski položaj, ogromne prirodne resurse, sjajnu poslovnu perspektivu, vrijedne ljude, ali i štetnu vlast koja guši sve resurse i mogućnost razvoja".

"Zaključeno je i da je odbijanje vladajuće većine da se na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske uvrste tačke o rezoluciji kojom bi se Zoran Milanović proglasio nepoželjnom osobom za Republiku Srpsku i preporuka srpskom članu Predsjedništva BiH da na dnevni red sjednice Predsjedništva uvrsti tačku kojom bi se Milanović proglasio nepoželjnom osobom u BiH sraman potez, još jedan udar na dostojanstvo srpskog naroda i Republike Srpske i šamar žrtvama stradalim od zločinačke 103. brigade HVO-a koju je Milanović, uz saglasnosti vlasti Republike Srpske, Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske i ministra unutrašnjih poslova Siniše Karana, odlikovao 26. marta u Derventi", navode iz PDP-a.

Što se tiče vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH, Predsjedništvo PDP-a je stava da je to "jedna koalicija haosa i raštimovani orkestar, koji su, osim u podjeli fotelja, privilegija, povećanja budžeta na uštrb entiteta, dobri jedino u prebacivanju odgovornosti sa jednih na druge, dok građani nemaju nikakvu korist od njihovog djelovanja".

"Položaj Republike Srpske je ponovo ugrožen činjenicom da je SNSD prepustio vanjsku politiku političkom Sarajevu i da, ne mareći za potencijalno dugoročne posljedice, brinu samo o svojim dnevnopolitičkim poenima i nečinjenjem dugoročno čine štetu Republici Srpskoj. PDP će zatražiti zabranu neoustaških manifestacija na teritoriji BiH, poput komemoracije 'blajburškim žrtvama' koja je održana u Stocu, te najstrožije sankcionisanje veličanja ustaške ideologije i njihovih simbola", navode iz PDP-a.

Predsjedništvo PDP-a traži od Predsjedništva BiH, drugih organa vlasti na nivou BiH i vlasti Republike Srpske da se u punom kapacitetu uključe u rješavanje otvorenih pitanja sa Republikom Hrvatskom, poput izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te definisanja granice u slivu rijeke Une.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije