BiH

PDP predlaže trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate

PDP predlaže trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate
Foto: Ilustracija | PDP predlaže trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate
Srna

BANJALUKA - Partija demokratskog progresa /PDP/ predložila je, umjesto simboličnog rasta zarada u Republici Srpskoj, trajno smanjenje stope poreza i doprinosa na plate, odnosno smanjenje dijela bruto plate koji ubire država.

Iz PDP-a je saopšteno da su sadašnja poreska davanja za plate previsoka i to čini radnu snagu velikim teretom za poslodavce i ujedno motiviše rad u sivoj zoni.

"Cilj je opterećenje na rad smanjiti na 50 odsto od neto plate koliko je iznosila kada je Vladu vodio PDP, sa sadašnjih iznad 60 odsto od neto plate, te dugoročno raditi na daljem smanjivanju poreskog klina koji bi privredu učinio konkurentnijom i onom koja privlači, a ne odbija investitore", istakli su u PDP-u.

U ovoj stranci ističu da podržavaju inicijativu da budu povećane plate u privatnom i javnom sektoru Republike Srpske, ali ocjenjuje da je najavljeni rast od 23 do 35 KM simboličan, da nije zasnovan na realnoj osnovi, niti je rezultat značajnije privredne aktivnosti.

Iz PDP-a navode da ovo povećanje plata, koje najavljuje Vlada Republike Srpske, neće za efekat imati usporavanje odlaska radnika u inostranstvo niti će vidno poboljšati životni standard građana.

"Kratkotrajno i prividno poboljšanje standarda koje traje koliko i predizborna trka je pogrešno i svaka odgovorna vlast bi trebalo da svojim građanima omogući preduslove za trajno povećanje primanja", dodaje se u saopštenju.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

Srbin do koske

Ma bravo PDP, sada ste Vi nasli predlagati trajno smanjenje poreza, gde ste bili svih ovih godina, 'providni' ste i Vi, sad kao ovo nije Vasa predizborna...😒

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije