BiH

PIC: Poboljšati integritet izbornog procesa

PIC: Poboljšati integritet izbornog procesa
Foto: Nedžad Uglješa | PIC: Poboljšati integritet izbornog procesa

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC), nakon dvodnevne sjednice zaključili su da se BiH suočava s krupnim izazovima, uključujući i "secesionističke prijetnje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i napore kojima se podrivaju država i njene institucije".

PIC se usaglasio i da je ovo ključan trenutak za BiH te pozvao sve političke aktere da nastave sa pozitivnim trendom i iskoriste šansu kako bi podsticali pomirenje i daljni napredak BiH na njenom "evroatlanskom putu za dobrobit svih građana".

PIC poziva vlasti da bez odlaganja pristupe rješavanju ključnih izazova, da odmah postignu konkretne rezultate u provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje i hitno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTS kao i novih zakona na nivou BiH o VSTS-u, sudovima i sprečavanju sukoba interesa.

Kao i ranije, PIC je osudio svaku retorku i sve radnje kojima se ugrožava mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, uključujući i pokušaje blokiranja ili podrivanja funkcionisanja institucija BiH i "prijetnje secesijom koje dolaze od vladajuće koalicije u RS". 

"Upravni odbor PIC-a poziva vlasti RS da se konstruktivno angažuju u radu državnih institucija i podržavaju vladavinu prava, kao i da se suzdrže od bilo kakvog pritiska na sudije Ustavnog suda BiH. Upravni odbor PIC-a je razmatrao rizike po demokratiju u BiH koji proističu iz nedavnih poteza vlasti RS usmjerenih ka ograničavanju slobode govora i djelovanja civilnog društva, te stigmatiziranju pripadnika manjina. Ove aktivnosti nanose duboku štetu svim građanima", zaključeno je u saopštenju OHR-a nakon dvodnevne sjednice PIC-a. 

Takođe, pozvali su i vlasti da se poboljša integritet izbornog procesa na način da se revidira pravni okvir kako bi se provele preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije.

"U svjetlu brojnih navoda o teškim izbornim krađama koje su negativno obilježile izbore 2022. godine, organi vlasti ovaj cilj trebaju ispuniti što je prije moguće kako bi osigurali da se opštinski izbori planirani za 2024. godinu održe u okviru kojim se osigurava veća transparentnost i jači integritet izbornog procesa", saopšteno je iz OHR-a, nakon sjednice PIC-a.

Takđe vlasti su pozvane i da nađu prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele državne imovine kzmeđu državnog i drugih nivoa vlasti usvajanjem zakona na državnom nivou kojim će se urediti to pitanje. U saopštenju iz OHR-a pohvaljen je i rad OHR-ove radne grupe za državnu imovinu kao izvora tehničkih inforamcija za nadležne domaće institucije.

"Rješavanje državne imovine od ključnog je značaja za realizaciju programa 5 + 2, što je neophodno za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, a tiće od koristi i građanima BiH zbog toga što se će se imovina moći koristiti u produktivne svrhe", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije