BiH

Pandurević: Ne postoji razlog za smjenu Mektića

Pandurević: Ne postoji razlog za smjenu Mektića
Foto: N.N. | Pandurević: Ne postoji razlog za smjenu Mektića
Srna

SARAJEVO - Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević vjeruje da na sutrašnjoj sjednici ovog doma neće biti podržana inicijativa klubova poslanika SNSD-a i DNS-a za smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

"U praksi demokratskih zemalja nije zabilježeno da na posljednjoj sjednici jednog saziva parlamenta neko traži smjenu ministra u izvršnom tijelu čiji mandat već ističe", rekla je Pandurevićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je ocijenila da je ova inicijativa "pucanj u noge SNSD-a i DNS-a".

"Ne postoji nijedan razlog zašto bi Mektić bio smijenjen. Da li te izbjeglice padaju sa neba ili odnekud dolaze, odakle dolaze, preko kojih država", upitala je Pandurevićeva i dodala da više od 80 odsto migranata u BiH dolazi iz Srbije.

Ona je navela da je za osam mjeseci u BiH ušlo migranata koliko je u jeku migrantske krize bio dnevni priliv u Srbiju, zbog čega tamo nisu smjenjivani ministri.

"Procjena je da ih je oko 2.500 u BiH, a kriza se pravi vještački jer vlast u Republici Srpskoj nema odgovora na suštinska pitanja", rekla je Pandurevićeva, navodeći da su ključna pitanja u Srpskoj problem emigracije, te rasvjetljavanje napada na novinara Vladimira Kovačevića i, kako je navela, ubistva Davida Dragičevića.

Prema njenim riječi, ako neko treba podnijeti ostavku i biti smijenjen, to je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a pokrenuli su inicijativu za Mektićevu smjenu koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Košarac: Očekujem smjenu ministra Mektića

Šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da očekuje da na sutrašnjoj sjednici ovog doma bude smijenjen ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Očekujem da ćemo snagom argumenata i činjenica koje imaju Klub poslanika SNSD-a i DNS-a otvoriti raspravu, s obzirom na činjenicu da je uloga ministra Mektića vrlo štetna po bezbjednost u BiH, a generalno i imidž zemlje", rekao je Košarac novinarma u Sarajevu.

Prem njegovim riječima, poslanici iz ove dvije stranke ostaju pri stavu da ovakvo ponašanje Mektića šteti ukupno bezbjednosnosnom stanju u BiH, ali i interesima Republike Srpske.

Košarac je istakao da je osnovni interes poslanika iz SNSD-a i DNS-a da zaštite interes Republike Srpske, te dodao da je Mektićevo djelovanje u protekle četiri godine bilo protiv Srpske, što, kako je rekao, mora biti kažnjeno.

Bojić: Mektić obmanuo javnost i treba da bude smijenjen

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je danas u Sarajevu da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić obmanuo javnost u vezi sa migrantskom krizom i da je zbog toga potrebno da bude smijenjen sa te funkcije.

"Prije dvije, tri godine Mektić je govorio kako niko neće u BiH, a pogotovo izbjeglice, da neće biti migranata, i da, ukoliko se to desi, BiH ima spremljene snage i sredstva. Danas je to potpuno drugačije, institucije ne drže situaciju pod kontrolom", rekao je Bojić novinarima.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da će taj poslanički klub podržati inicijativu za smjenu Mektića i da mu je žao što ona nije ranije pokrenuta.

Šef poslaničkog kluba DF-a Damir Bećirović najavio je da poslanici te stranke neće podržati Mektićevu smjenu, navodeći da bi puno bolja varijanta bila da je pokrenuta smjena ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Bećirović je za Crnatka rekao da je u posljednje vrijeme uradio puno lošijih stvari od Mektića i da "više bruka BiH nego što radi na njenoj promociji".

Klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a pokrenuli su inicijativu za Mektićevu smjenu koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

DraganRankitic

Aleksandra Pandurević vjeruje da na sutrašnjoj sjednici ovog doma neće biti podržana inicijativa klubova poslanika SNSD-a i DNS-a za smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Pa naravno da vjeruje jer je dobila uvjeravanja od gazda Bakira da on neće dozvoliti smjenu turskog piona Mektića, koji je svojim izdajničkim djelima ozbiljno ugrozio opstanak i bezbjednost Republike Srpske. Pošto je to Bakirov cilj i san, normalno da će Turci podržavati Mektića dokle god mogu. Osim toga, inicijativa SNSD-a i DNS-a se formalno bazira na lošem radu oko navale migranata na Republiku Srpsku, međutim radi se o mnogo dubljem problemu koji stvara opasni izdajnik Mektić. On je krenuo u direktan napad na najvažnije institucije Republike Srpske kao na primer MUP RS koji je nakon reforme "vojske" ostao jedina poluga bezbednosti i sredstvo odbrane Republike Srpske u slučaju nove turske agresije iz FBiH. I sada Pandurevićeva pored napada na Republiku Srpsku, napada i garanta stabilnosti Republike Srpske, t.j. našu maticu Republiku Srbiju. Pa kad vide ovo, Bakirovi Turci ne samo da trljaju ruke, nego se sigurno i oblizuju. Konačno su našli izdajnike za svoj prljavi poduhvat uništenja Republike Srpske. Građani RS moraju shvatiti da ovo nisu nikakve naivne rasprave oko nekih migranata. Ovo je pitanje golog opstanka Republike Srpske. Ako Bakiru uspe da preko nekih srpskih izdajnika ukine Republiku Srpsku, nama Srbima iz Republike Srpske ostaju samo bedni izbeglički kampovi po Srbiji. Ovde nas neće biti. Da se od Karadžićeve SDS stvori ova izdajnička družina, to je zaista teško poverovati. Nema te vlasti, ni tih para zbog kojih neko ovako treba da radi protiv sopstvenog naroda i sopstvene države.

M.Golubić

Evo i ove saraj-čaršijske Olive. Ajde Oliva popravi malo trepuške, izgleda da su olabavile od alkoholnih isparavanja.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije