BiH

Paravcu i ostalima odgođeno suđenje za ratni zločin

Paravcu i ostalima odgođeno suđenje za ratni zločin
Foto: Arhiva | Paravacu i ostalima odgođeno suđenje za ratni zločin

SARAJEVO - Suđenje za zločine počinjene u Doboju i Tesliću odgođeno je zbog obimnog svjedočenja eksperta, a Vijeće Suda BiH je naložilo Tužilaštvu BiH da sa svjedokom prođe materijalne dokaze, kako mu se ne bi svaki dokument pojedinačno pokazivao.

Iako se današnjem ročištu odazvao doktor Zdenko Cihlarž, svjedok-ekspert, njegovo saslušanje nije provedeno, a tako je odlučilo Vijeće Suda BiH nakon što je tužilac Edin Muratbegović rekao da će svjedoku predočiti 69 materijalnih dokaza, o kojima on treba da se izjasni.

Ročište je počelo predočavanjem zapisnika o ekshumaciji Kantonalnog suda u Zenici iz 1999. godine, te je Cihlarž kazao kako je prisustvovao toj ekshumaciji u Doboju, a potom krenuo nabrajati lica koje su tada bila prisutna.

Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić prekinuo je izlaganje i predložio da se ročište odgodi, te naložio tužitelju da kroz svih 69 materijalnih dokaza prođe sa svjedokom-ekspertom i za naredno ročište prezentuje na koje od ovih dokaza će obaviti ispitivanje Cihlarža.

"Propust Tužilaštva je što nije rađeno vještačenje, jer doktor nije sačinio nalaz i mišljenje kao što to rade vještaci, zato se i saslušava u svojstvu svjedoka-eksperta”, rekao je sudija Jukić, prenosi Birn.

Dodao je da bi ovo saslušanje, na način kako je tužilac počeo, trajalo jako dugo.

Optužnica za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića tereti Borislava Paravca, Andriju Bjeloševića i Milana Savića.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije