BiH

Parlament BiH odbio incijativu SNSD-a i SZP-a u vezi popisa

Parlament BiH odbio incijativu SNSD-a i SZP-a u vezi popisa
Parlament BiH odbio incijativu SNSD-a i SZP-a u vezi popisa

SARAJEVO - Predstanvički dom BiH nije prihvatio inicijativu Kluba poslanika SNSD-a i Saveza za promijene da se zaduži Vijeće ministara da do naredne sjednice dostavi informaciju o odluci Velimira Jukića, direktora Agencije za statistiku o objavi metodologije obrade podataka popisa stanovnika.

Za ovaj prijdlog nisu glasali poslanici iz Federacije BiH.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH  zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti informacija Vijeća ministara BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva BiH, koji je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, pa je onda prihvaito priejdlog Aleksandre Pandurević (SDS) da to bude za narednu sjednicu..

Ističući značaj potrebe da Savjet ministara informiše parlament BiH o Jukićevoj odluci, Košarac je podsjetio na značaj Savjeta ministara u prošlom sazivu u vezi sa provođenjem popisa stanovništva.

„Ovo ne može proći mimo zvaničnog stava Savjeta ministara i parlamenta jer ne treba da dozvolimo da neka od agencija bude iznad ove dvije institucije“, poručio je Košarac.

On je podsjetio da su institucije Republike Srpske zatražile da se primijene međunarodni standardi i da rezultati popisa izraze stanje kakvo jeste u BiH, a ne nečije političke potrebe i želje.

Poslanici iz Federacije BiH iznijeli su stav da nije riječ o nelegalnoj odluci i da parlament nema potrebe da raspravlja o ovom pitanju, na šta su reagovali poslanici SNSD-a, ističući da parlament treba da štiti zakonitost rada institucija BiH.

Damir Arnaut (SBB) kazao je da  rekao je da nije bilo kršenja zakona,“a i da jeste to je posao za pravosudne organe, a ne za parlament“.

Momčilo Novaković (NDP)  je izrazio uvjerenje da će na sljedećoj sjednici biti dokazano da je Jukićeva odluka nezakonita.

Milica Marković iz SNSD-a rekla je da je zakonom predviđeno da entitetski zavodi za statistiku učestvuju u izradi programa za obradu popisnih podataka, za čije je donošenje zadužena Agencija za statistiku BiH.

Šefik Džaferović, zamjenik, predsjedavjaućeg Predstanvičkog doma BiH pozvao je sve u BiH da prestanu politizirati  odluku, postupak koj isen alzi pred jendim upravnim organom, kao što je Agencija za statisitku, i da on ne može dati podršku ovom prijedlogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije