BiH

Parlament BiH skinuo sa dnevnog reda Zahtjev za smjenu Mektića

Parlament BiH skinuo sa dnevnog reda Zahtjev za smjenu Mektića
Foto: Nedžad Uglješa | Parlament BiH skinuo sa dnevnog reda Zahtjev za smjenu Mektića

SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su na sjednici većinom glasova odlučili da sa dnevnog reda skinu inicijativu za smjenu Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH koju su predložili klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a.

U zahtjevu se navodi da je sasvim jasno da punu odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo bezbjednosti BiH, posebno Mektić, koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizovao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija Republike Srpske, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla suočiti sa opasnim migrantskim talasom.

Istovremeno, dodaje se u zahtjevu, postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva bezbjednosti, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH, s ciljem sticanja materijalne koristi korištenjem sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata.

Zahtjev za smjenu Mektića podnijeli su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak.

"Ne znam kako je odbijen prijedlog SNSD, jer su oni uvijek davali konkrtne prijedloge i ne znam kako su parlamentarci mogli prihvatiti pametnu ideju Staše Košarca da smjenjuje ministra na kraju mandata, izjavio je Dragan Mektić. “Nikakva me inicijativa ne može natjerati da šutim, oni pritiscima izazivaju teror i strah, prijetnje kako bi natjerali građane da glasju za njih. Ovo je kraj, građani su odlučili da kažu da je kraj diktatorskoj politici”, naglasio je Mektić i dodao da tako kako su radili završila im je i ova inicijativa.

U Parlamentu BiH je ponovo data pauza od sat vremena kako bi se obezbijedio kvorum za nastavak rada Parlamenta.

Vezana vijest: Počela sjednica Parlamenta BiH o smjeni Mektića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije