BiH

Parlament FBiH nije imao većinu za usvajanje dnevnog reda

Parlament FBiH nije imao većinu za usvajanje dnevnog reda
Foto: Arhiva | Parlament FBiH nije imao većinu za usvajanje dnevnog reda

SARAJEVO - Dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prvobitno nije usvojen jer nije bilo dovoljno glasova, međutim u drugom glasanju dnevni red su podržali i poslanici opozicionih stranaka.

"Htjeli smo da demonstriramo da nemate većinu. Pomoći ćemo vam da imate sjednicu ovog parlamenta radi boraca i zakona o ujednačavanju penzija i svih ostalih zakona koji su dobri za građane FBiH. Podržaćemo dnevni red, a oborićemo sve one tačke, a ima ih mnogo, koje su štetne", rekao je Mahir Mehalić, poslanik DF-a. 

Nakon drugog glasanja koje je vršeno pojedinačno, djevni red je usvojen, a na njemu će se između ostalog naći Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, zatim Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

U nastavku sjednice, poslanici Predstavničkog doma Parlmaenta FBiH usvojili su Zakon o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi Oružanih snaga BiH. Korisnici prava po ovom zakonu su vojni osiguranici kojima je priznat poseban staž iz Zakona o PIO, a koji pravo na penziju ostvaruju po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Korisnicima prava iz ovog zakona kako je obrazloženo, koji ostvare penziju, a nakon što zakon stupi na snagu, zakonski iznos penzije uvećava se za 29 posto i dalje će se usklađivati po odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nedžad Lokmić, ministar za pitanja boraca i invalida rekao je da nedostaju sredstva od oko 6,5 miliona KM za sprovođenje ovog zakona ali da je dogovoreno da se ta sredstva pronađu preraspodjelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije