BiH

Parlamentarci BiH o izboru sudija Ustavnog suda

Parlamentarci BiH o izboru sudija Ustavnog suda
Foto: Arhiva | Parlamentarci BiH o izboru sudija Ustavnog suda

SARAJEVO - Počela je sjednica Predstavničkog doma BiH, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da ubuduće na tu funkciju budu birani isključivo državljani BiH.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, LJubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U Prijedlogu zakona je navedeno da BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

Navedeno je i da je potrebno, u skladu sa ustavnom mogućnošću, donošenjem odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje imenovanja Nedeljka Jovića za zamjenika ministra bezbjednosti.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed epidemije virusa korona, po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.ž

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH, čiji su podnosioci poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom je predviđen obavezan doprinos zvaničnika u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na dnevnom redu je i zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, i to po hitnom postupku.

Ovim zakonom se uređuju uslovi korištenja elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o nekoliko poslaničkih inicijativa.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma je više izvještaja o revizijama u institucijama BiH, kao i nekoliko komisijskih izvještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije