BiH

Pasoš BiH u rangu sa ruskim

Pasoš BiH u rangu sa ruskim
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Pasoš BiH u rangu sa ruskim

BANJALUKA - Prema najnovijem izvještaju koji je objavila britanska kompanija "Henley & Partners", bh. građani mogu putovati na 118, od mogućih 227 svjetskih destinacija, dok je za 109 država ipak potrebna viza.

Tako je BiH pasoš trenutno na 49. mjestu u svijetu, i time je u rangu sa državljanima Rusije i Mikronezije, dok je u odnosu na region jedino lošiji albanski pasoš.

BiH je takođe na začelju i kada su u pitanju države regiona, gdje pasoš Slovenije ima najveću snagu i omogućava da Slovenci putuju u 182 države, što ovu zemlju postavlja na 11. mjesto u svijetu.

Njih prati Hrvatska, koja je na 18. mjestu te svojim državljanima pruža mogućnost da putuju na 174 destinacije.

Osim zapadnih komšija, na ovoj listi, iznad naše države po broju destinacija na koje mogu putovati bez vize su i istočne komšije, pa se tako Srbija nalazi na 38. mjestu, a oni koji posjeduju srpski pasoš mogu putovati u 136 država. Od BiH bolje su i Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje su na 44. odnosno na 45. mjestu, dok je jedino lošiji pasoš Albanije, s kojim se može putovati u 115 zemalja.

S druge strane, prema ovom izvještaju, najbolji pasoš imaju građani Japana, kojima je omogućeno putovanje na 193 destinacije, a prate ih putne isprave Singapura i Južne Koreje sa brojem 192, dok su se na listi najcjenjenijih putnih dokumenata našli i pasoši Njemačke, Španije, Finske, Italije, Luksemburga, Austrije, Danske, Nizozemske, Švedske, Francuske, Irske, Portugala i Velike Britanije.

Igor Crnadak, bivši ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, za "Nezavisne" ističe da je upoznat sa time koliko je ovo loša pozicija za BiH.

"Znam da je situacija loša za BiH i potrebno je naglasiti da je prije svega ta međunarodna pozicija i neka vrsta vrijednosti pasoša direktno povezana sa tim kako funkcioniše država, odnosno kako funkcioniše sistem", istakao je Crnadak.

Kako kaže, ovo se moglo i očekivati, a s obzirom na nenormalno visok nivo korupcije i kriminala u BiH.

"Jedini način da se ovo popravi je da se ojačaju institucije unutar zemlje i da počnu raditi svoj posao, jer dok god je ovakva situacije ne može se očekivati nikakav napredak", rekao je Crnadak.

Iako su ovi podaci, kako se ističe, loši, za razliku od drugih evropskih zemalja, BiH ima i neke povlastice, pa se tako iz ove države bez vize može putovati u Rusiju, Kinu te Kubu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije