BiH

Patrijarh Irinej: Referendum o otcjepljenju Srpske ne bi bio nikakvo čudo

Patrijarh Irinej: Referendum o otcjepljenju Srpske ne bi bio nikakvo čudo
Patrijarh Irinej: Referendum o otcjepljenju Srpske ne bi bio nikakvo čudo

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da održavanje referenduma, kojim bi se građani Republike Srpske izjasnili za pripajanje Srbiji, ne bi bio nikakvo čudo i ocijenio da je taj proces već počeo.

"Ako može Kosovo da se odvoji od Srbije, zašto se Republika Srpska ne bi odvojila od Federacije BiH? Za tako nešto ima mnogo razloga, jer se oduzimanjem Kosova sada prave dve albanske države, a Srbija bi sa Republikom Srpskom bila jedna srpska država, kao što je bila vekovima", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej rekao je da je Kosmet mnogo više od prostora i jedna velika, teška i neprebolna rana Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

"Kosovo je naša istorija, naša kultura, naša duhovnost. Ono najbitnije i najveće što se dešavalo u našoj istoriji i kulturi, dešavalo se na Kosmetu. I danas su tamo naše najveće svetinje. Najtragičnije je što na Kosmetu više nema našeg naroda. I ono što je trebalo činiti i što je trebalo biti uslov svih uslova za sve pregovore je vraćanje srpskog naroda tamo", rekao je patrijarh srpski za beogradski "Nedeljnik".

Patrijarh Irinej je ocijenio da srpski akademik Dobrica Ćosić nije smio da izjavi da je Kosmet izgubljen, jer Kosmet nije izgubljen ni u vrijeme Kosovske bitke, niti danas kada je tamo ostalo svega 100.000 porodica "da se bori i svedoči".

Govoreći o evropskom putu Srbije, patrijarh Irinej je naglasio da, ukoliko Srbi treba da se odreknu mnogo čega svoga, uključujući i Kosovo i Metohiju, onda "hvala toj Evropi na raširenim rukama".

Kada je riječ o aktuelnoj vlasti u Srbiji, patrijarh srpski je rekao da premijer Aleksandar Vučić mora da podigne posrnulu naciju, jer su Srbi kao narod u ovom vremenu "prilično slabi".

"I treba da učini sve da dođe kraj tom slabljenju i propadanju. I uloži napor, snagu i pamet. A da bi smo se podigli moramo biti svesni sami sebe, svoje istorije, svoje kulture, svog položaja. Ako to mi sami ne budemo prihvatili i menjali se, drugi nas neće podići. Potreban nam je, zapravo podvig da se podignemo", kaže patrijarh Irinej.

Govoreći o predstojećoj "Gej paradi", koju su organizatori najavili za 30. maj u Beogradu, srpski patrijarh je rekao da je "gej parada vrh ledenog nemoralnog brega".

"Mogu da razumem pripadnike ove populacije, ali ne mogu da razumem zašto taj problem nameću nama i što to javno pokazuju", rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije