BiH

Patrijarh Porfirije osveštao Spomen-kapelu u Mauthauzenu, Dodik položio vijenac

Patrijarh Porfirije osveštao Spomen-kapelu u Mauthauzenu, Dodik položio vijenac
Foto: RTRS | Patrijarh Porfirije osveštao Spomen-kapelu u Mauthauzenu, Dodik položio vijenac

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je Spomen-kapelu Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila.

U toku je Sveta arhijerejska liturgija koju služi patrijarh Porfirije.

Njegovoj svetosti saslužuju mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Јoanikije, episkopi braničevski Ignatije, bregalnički Marko, slavonski Јovan, austrijsko-švajcarski Andrej, osječko-poljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, šabački Јerotej, humski Јovan i hvostanski Aleksej.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je vijenac na centralni spomenik na Vojnom groblju u Mauthauzenu na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila.

Osveštanju Spomen-kapele i liturgiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selakovića.

Spomen-kapela na Vojnom groblju Mauthauzen izgrađena je u znak sjećanja na srpske oficire, vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, u Austriji, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije