BiH

"Crna Gora i BiH grade zajednički granični prelaz kod Bileće"

"Crna Gora i BiH grade zajednički granični prelaz kod Bileće"
Foto: N.N. | "Crna Gora i BiH grade zajednički granični prelaz kod Bileće"

PODGORICA - Granični prelaz između Crne Gore i BiH Vraćenovići-Deleuša biće zatvoren radi izgradnje zajedničkog prelaza na putu Nikšić-Bileća, izjavio je direktor Komisije za granice u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Milan Paunović.

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o privremenom zatvaranju graničnog prelaza Vraćenovići tokom izgradnje saobraćajne infrastrukture na zajedničkom graničnom prelazu Vraćenovići-Deleuša.

On je naveo da je ugovor o izgradnji tog zajedničkog prelaza potpisan, a rok za izgradnju je godina dana.

"Obaveza izvođača je da najkasnije u roku od 90 dana završi radove i da prelaz bude otvoren najkasnije do 1. juna, odnosno do početka ljetne turističke sezone", rekao je Paunović nakon sjednice Vlade.

On je naveo da bi u tom periodu trebalo koristiti druge prelaze, kojih između Crne Gore i BiH ima osam.

"Integracijom dva granična prelaza u jedan zajednički na našoj teritoriji, radiće granične službe Crne Gore i BiH. Principom jednog zaustavljanja pojednostavljujemo proceduru prelaska državne granice", rekao je Paunović.

On smatra da je to velika prednost, jer će se omogućiti brži transport, prelazak granice i pojednostaviće se procedure.

"Ako u jednoj kontrolnoj kabini rade policajci dvije zemlje, jednim zaustavljanjem unapređujemo saradnju i snosimo zajedničku odgovornost za bezbjednost granice. To je suština", naveo je Paunović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila tri dokumenta iz oblasti granica.

"Crna Gora je onim što je prethodnih godina preduzela dala doprinos unapređenju dobrosusjedskih odnosa sa svima, ali i stabilizaciji i pridruživanju regiona u cjelini", rekao je Paunović.

On je dodao da je usvojen izvještaj o vođenju pregovora za zaključivanje sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

"Cilj je da se državljanima Crne Gore i BiH koji žive u pograničnim područjima olakša izvršavanje svakodnevnih potreba", kaže Paunović.

On je precizirao da je riječ o pograničnom području u dubini od 10 kilometara prema jednoj od graničnih linija, jedne ili druge države.

"Predviđena je mogućnost da i ostali državljani u izuzetnim slučajevima mogu prelaziti granicu van zvanično otvorenih prelaza na 18 lokacija ako imaju opravdane razloge", dodao je Paunović.

On je rekao da su na granici sa BiH zatvorena 44 sporedna puta, pogodna za nezakonite prelaske državne granice.

"To smo uradili i sa susjednim državama jer smo se obavezali da ćemo zatvoriti sve lokacije koje nisu granični prelaz", naveo je Paunović.

Prema njegovim riječima, drugi dokument koji je danas usvojen, osnov je za vođenje pregovora za zaključivanje sporazuma o vršenju zajedničke granične kontrole na zajedničkim graničnim prelazima.

On očekuje da će u martu taj sporazum biti ispregovaran. /kraj/tb/ljlj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije