BiH

Paušali posvađali poslanike: "Ko je gadljiv na novac"

Paušali posvađali poslanike: "Ko je gadljiv na novac"
Foto: Fena | Paušali posvađali poslanike: "Ko je gadljiv na novac"

SARAJEVO - Poslanici su u nastavku sjednice Predstavničkog doma BiH završili raspravu o Prijedlogu o izmjeni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji predlagači su Mirjana Marinković-Lepić i Prerdrag Kojović iz Naše stranke.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) govoreći o prijedlogu kazala je da parlamentarci BiH imaju najveće plate u regionu.

"Moram reći da smo prije podnošenja ove inicijative htjeli podlogu za prijedlog izmjena Zakona u ovom obliku, pa smo zamolili da se sprovede istraživanje za visinu, prije svega paušala u zemljama regiona i utvrđeno je da smo, osim Slovenije, zemlja sa najvećim iznosom paušala, za koji, ja moram reći, ne znam šta mu je svrha i namjera. Željeli smo da prijedlogom ovih izmjena dopuna zakona uvažimo i ekonomsku situaciju u zemlji, ali i mišljenja građana BiH kada su naša primanja u pitanju", kazala je Marinković-Lepić.

Nikola Lovrinović (HDZBiH) podsjetio je na dio rasprave od juče, te rekao da bi volio dobiti mišljenje Vijeća minstara, mada što se tiče ovog prijedloga, Vijeće ministara podržava sve uštede, ali poziva na članove Ustava, pa kako kaže Lovrinović, da se zaključiti da to nije u skladu sa Ustavom.

"Ponoviću da mi je prihvatljivo da Vijeće ministara napravi sveobuhvatan zakon i uredi ove odnose. Ovdje postoje velike skupine ljudi koji jedva preživljavaju, a rade u institucijama BiH, a dolaze sa strane. Imate desetak tisuća vojnika, stručnih saradnika kojima plaće uopće nisu velike, a taoci su ove priče", kazao je Lovrinović.

Damir Arnaut (Naša stranka) ističe da se Lovrinović dotakao nekoliko mišljenja, te podsjetio na mišljenje Ustavno-pravne komisije Predstanvičkog doma BiH koja je jednoglasno utvrdila da je ovaj zakon usklađen sa ustavno-pravnim sistemom BiH.

Dodao je da ovaj zakon ne obuhvata vojnike, policajce i stručne saradnike.

"Ne znam da li je Lovrinović ikada pitao svog ministra iz HDZ-a u Vijeću ministara zašto ne poštuje odluke Parlamenta", kazao je Arnaut.

Marinković-Lepić rekla je da ovdje nisu u pitanju vojnici ni policajci, te da bi uštede samo od paušala bile dva miliona KM.

"Možda bismo ova sredstva mogli upotrijebiti da se nekim kategorijama zaposlenika u institucijama BiH plate povećaju", kazala je Marinković-Lepić.

Sanja Vulić (SNSD) kaže da njeno diskreciono pravo šta će raditi sa svojim novcem, te da ne podržava ovaj prijedlog.

"Za to sam da se odreknemo jedne, ili dvije plate koje će ići u određene fondove. Nisam odavno vidjela toliko gadljive ljude na novac. Neću se odreći svoje plate i  ja ću sama odlučiti gdje ću ga uložiti. Bilo koja izmjena ovog zakona može izazvati  zloupotrebe. Ja svoj novac želim da usmjerim tmao gdje želim", kazala je Vulić.

Marinković-Lepić kaže da se ovdje ne radi  o preusmjeravanju novca, nego da se ukinu paušali jer je iz definicije nejasno zašto parlamentarci dobijaju paušale.

"Paušali su sramotni jer je velika razlika u primanjima parlamentaraca i građana. Niko ovdje nije gadljiv na novac, ali smatramo da trebamo pokazati odgovornost i solidarnost sa građanima, jer 700 KM paušala je previše i sramotno", kazala je Marinković-Lepić.

Damir Arnaut (Naša stranka) odgovarajući Sanji Vulić rekao je da će pregledati finansijski izvještaj SNSD-a, da vidi da li je stranka prijavila da novac od plate u parlamentu troši na izbore.

Sanja Vulić je na to rekla da je na području svog grada plaćala kampanje i led plakate.

"Neveznao za SNSD, ja sam na području svog grada plaćala kampanje i led plakate. Svaki kandidat ima pravo da ulaže u tom dijelu. Što se tiče 700 KM paušala, ja želim da sama preusmjeravam taj novac. Odrekla sam se jedne cijele poslaničke plate, a gospodin Petrović dvije kako bi pomogla svojim sugrađanima. Dolazim iz RS i želim da svoj novac preusmjeravam tamo gdje je potrebno", kazala je Vulić.

Pitala je Arnauta zašto ne predloži da parlamentarci primaju samo paušale, pa da se, kako je rekla, vidi koliko njih želi da radi za te novce.

Arnaut je kazao je da je Vulićeva sad rekla da je sama plaćala kampanju i da je to mimo zakona.

"Ukoliko je ulagala u svoju kampanju, a to nije prijavljeno u finansijskim izvještajima CIK-u BiH, to je nezakonito", kazao je Arnaut.

Vulićeva je pitala Arnauta da li će sada SDA da mu da kompenzaciju pa će da je izigra, kao što je to uradio Fahrudinu Radončiću, predsjednik SBB-a.

Marinković-Lepić zamolila je da se poslanici vrate u okvire rasprave.

Lovrinović je kazao da će svoje zaključke predložiti Vijeću ministara, te da bez parlamentarne većine ova pitanja se ne mogu riješiti, te da je ovaj prijedlog protivustavan.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), zamolio je da se ne brka ono što svaki čovjek smatra svojom ljudskom dužnošću.

"Zašto bih ja prijavljivao CIK-u BiH da imam devet, osam porodica kojima pomažem. Znam i druge kolege, Borenovića, Vulićevu, koji pomažu. Ipak, naše je pravo kako ćemo trošiti sredstva. Čovjek više vjeruje kada zna kako je svoj novac usmjerio, a manje vjeruje kada to povjeri administraciji", kazao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije