BiH

Perspektivna vojna imovina vlasništvo organa odbrane BiH, na redu rješenje slučaja Sejdić-Finci

Perspektivna vojna imovina vlasništvo organa odbrane BiH, na redu rješenje slučaja Sejdić-Finci
Perspektivna vojna imovina vlasništvo organa odbrane BiH, na redu rješenje slučaja Sejdić-Finci

BANJALUKA - Lideri šest najjačih političkih partija u BiH usaglasili su večeras da perspektivna vojna imovina, koja je utvrđena odlukom Predsjedništva BiH, bude knjižena u vlasništvo organa odbrane BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da će Savjet ministara BiH u roku od 60 dana utvrditi koja je neperspektivna vojna imovina potrebna organima BiH.

"Ona imovina u kojoj funkcionišu organi BiH biće automatski uknjižena, a sva ostala će ići na entitete, kantone i opštine", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je na sastanku usaglašeno da je državna imovina ono što je bilo predmet osporavanja odlukama visokog predstavnika.

"Savjet ministara će u narednih 90 dana izvršiti popis te imovine, a onda u dodatnih 60 dana će se odlučiti koja je potrebna organima BiH, a koja će pripasti entitetima, kantonima i opštinama", dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je napomenuo da nije postignuto rješenje o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci" protiv BiH.

"Bilo je raznih varijanti na tu temu, ali su ostali isti stavovi kao i ranije. Jedno od pitanja koje treba riješiti je način kocipiranja izbora u Dom naroda parlamenta BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da je na sastanku razgovarano i o budžetu institucija BiH, te da postoji potpuno opredjeljenje da se uđe u proces analiziranja potrošnje i uvođenje ušteda.

"To podrazumijeva smanjenje administracije na svim nivoima, kao i njihovih plata", pojasnio je Dodik.

Dodik je napomenuo da su lideri razgovarali o svemu onome što je dogovoreno na prethodnim sastancima, te da su konstatovali da su ti dogovori uglavnom ispoštovani.

"Potrebno je da se pronađe metodologija kako bi se u narednom periodu izabrali direktori Regulatorne agencije za komunikacije i Uprave za indirektno oporezivanje", dodao je on.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da se formiranjem novog Savjeta ministara BiH, deblokadom institucija i postizanjem današnjeg parcijalnog političkog dogovora stvara atmosfera koju treba da iskoriste državne, entitetske i opštinske institucije da pokušaju napraviti neke odnose koji bi mogli duže funkcionisati u budućnosti.

"Naš prioritet nije šta će reći Čikago, Brisel ili Strazbur, već da pokušamo napraviti unutrašnji dogovor koji će moći donijeti nešto građanima ove države, odnosno iskazati volju da se riješe neki problemi koji već dugo vremena stoje zakočeni", zaključio je Bosić.

Lideri šest političkih partija nastaviće večeras u Banjaluci sastanak na kojem će se pokušati pronaći rješenje za implementaciju presude "Sejdić-Finci".

Tihić: Presudu "Sejdić-Finci" provesti u cjelosti

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da se politički lideri na večerašnjem sastanku u Banjaluci nisu mogli dogovoriti o načinima izbora članova Predsjedništva BiH, ali da postoji saglasnost da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" provede u cjelosti.

Tihić je naveo da u roku od 60 dana treba donijeti odluku o vojnoj imovini, a u roku od najduže godinu dana odluka o državnoj imovini s tim da se ona popiše u roku od 90 dana.

On je dodao da se na istim principima treba rješavati i pitanje ostale imovine koja je definisana odlukama visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima, u roku od 60 dana treba da se donese odluka šta je od te državne imovine potrebno za insitucije BiH.

Tihić je potvrdio da je vojna perspektivna imovina određena odlukama Predsjedništva BiH, dok će neperspektivna vojna imovina biti upisana u vlasništvo onih nivoa vlasti koji je funkcionalno koriste, a imovina koja je i dalje u posjedu Ministarstva odbrane biće upisana u korist opština gdje se ta imovina nalazi.

Lagumdžija: BiH ispunila obavezu u vezi s vojnom imovinom

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da se sa večerašnjeg sastanka stranačkih lidera u Banjaluci međunarodnoj zajednici može poslati poruka da je BiH ispunila svoj dio obaveze kada je riječ o vojnoj imovini i da to može biti pozitivna vijest na predstojećem Samitu NATO u Čikagu.

Lagumdžija je rekao da lideri u razgovorima o primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" nisu išli samo ka zadovoljenju presude, koja govori o diskriminaciji ostalih, već i ka rješavanju suštinskih problema u vezi sa balansom između građanskog i nacionalnog.

"Bitno je da se ne dovedemo u poziciju da parcijalnom primjenom presude 'Sejdić-Finci' dođemo u poziciju da nam se ratifikuje Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, pa da ne dobijemo kandidatski status i da nam se kasnije Ugovor suspenduje", rekao je Lagumdžija.

On je naglasio da presudu "Sejdić-Finci" treba primijeniti radi Suda u Strazburu, ali da ona treba da bude povod za rješavanje suštinskih pitanja kako se niko ne bi osjećao ugroženim ni kao pripadnik naroda ni kao pojedinac.

Lider SDP-a je izrazio zadovoljstvo postizanjem pune saglasnosti o načinu povećanja prihodovne strane budžeta na svim nivoima i obezbjeđenju nediskriminišućeg položaja domaćih firmi kod uvoza i izvoza sa susjednim zemljama.

On je dodao da se moraju smanjiti rashodi racionalizacijom koja podrazumijeva smanjenje izdataka za administraciju na svim nivoima, što treba da se uradi već u budžetu za ovu godinu.

Lagumdžija je istakao potrebu za domaćinskim odnosom prema državnoj imovini koja se sada koristi neracionalno kako bi se izbjeglo da se iz budžeta nepotrebno troše sredstva za iznajmljivanje prostora, a da država nema svoje.

"Da smo zadnjih desetak godina umjesto da iznajmljujemo našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima zgrade širom svijeta to riješili kroz operativne lizinge sa nekim bankama iz tih zemalja, danas bi imali desetine svojih objekata u vlasništvu širom svijeta", rekao je Lagumdžija.

Čović i Ljubić: Pomak u traženju principa za primjenu odluke "Sejdić-Finci"

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenili su da je na večerašnjem sastanku lidera šest političkih partija u BiH napravljen pomak u traženju principa za rješavanje u implementaciji presude "Sejdić - Finci".

Čović je rekao da je da je u ovom pitanju napravljen vidan napredak.

"Naš je prijedlog da se produži mandat parlamentarne komisije za implementaciju presude", rekao je on.

Naglasio je da principi dogovoreni u vezi sa vojnom i državnom imovinom mogu poslužiti institucijama BiH da na njima urade posao.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini potrebno je obezbijediti sredstva za popis stanovništva, lokalne izbore, finansiranje spoljnog duga BiH i kapitalne izdatke.

Čović je ocijenio da se puno novca troši i za iznajmljivanje prostora institucijama BiH.

"Potrebno je pokrenuti inicijativu kojom bi se kontrolisala rashodovna strana budžeta BiH, ali da se osmisli prihodovna", dodao je Čović koji je večerašnje razgovore ocijenio dobrim i radnim.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da su na večerašnjem sastanku, bez obzira što nije postignut definitivan dogovor o primjeni presude "Sejdić-Finci", dogovorena dva veoma važna principa.

"Prvi princip je da presudu treba primijeniti u cijelini, a drugi je da kroz primjenu presude treba osigurati da tri konstitutivna naroda imaju istu poziciju u izboru svojih legitimnih predstavnika u ove institucije", pojasnio je Ljubić.

On je precizirao da nije postignuta saglasnost o modalitetima, iako je o nekima vođena veoma iscrpna rasprava.

"Nadležna parlamentarna komisija treba da nastavi sa radom i mislim da ovo treba biti dovoljna poruka prema Savjetu Evrope i EU da politički predstavnici i institucije BiH ulažu veoma kredibilan napor da dođemo do rješenja", rekao je Ljubić.

On je istakao da je večeras postignut politički dogovor o pitanju vojne i državne imovine, te da su dogovoreni principi budžeta BiH za ovu godinu i budžetskog okvira za naredne godine.

Prema njegovim riječima, dogovoren je i pristup uštedama u budžetu BiH putem odluke da se ide u smanjenje administracije na svim nivoima po vertikali, smanjenja plata u odgovarajućem procentu u administraciji po vertikali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije