BiH

"Pet do 12" za bolji izborni proces

"Pet do 12" za bolji izborni proces
Foto: Ustupljena fotografija | "Pet do 12" za bolji izborni proces

SARAJEVO - Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" danas su sa više od 40 partnerskih organizacija civilnog društva širom BiH izašli na ulice u simbolično vrijeme, pet do 12, da poruče da je ostalo još jako malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH.

"Ostalo je još 15 dana do raspisivanja Općih izbora i jako malo vremena za izmjene Izbornog zakona BiH. Krajnji je rok da parlamentarci i parlamentarke Parlamentarne skupštine BiH usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi izbori bili slobodniji i pošteniji, te kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces", poručili su iz Koalicije "Pod lupom".

Podsjećaju da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je potpisalo 17 poslanika u Predstavničkom domu PS BiH, upućen u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev da se razmatra po skraćenom postupku.

"Značajan broj preporuka Koalicije 'Pod lupom' kojima bi se uveliko unaprijedio izborni proces je obuhvaćen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, uključujući uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Podsjećamo da je građansku peticiju Koalicije 'Pod lupom' za uvođenje elektronske identifikacije birača i biračica i mašina za skeniranje glasačkih listića potpisalo 92.000 građana i građanki BiH", stoji u saopštenju Koalicije.

Ističu da je svih 92.000 potpisa građana BiH za uvođenje novih tehnologija u izborni proces predato u PS BiH.

"Jasno je da većina građana i građanki BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan. Dodatno, predložena su i druga tehnička unapređenja koja je Koalicija 'Pod lupom' aktivno zagovarala u prethodnom periodu, kao što je reforma biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje, te uvođenje zamjenskog poslaničkog mandata", navode u saopštenju.

Iz Koalicije "Pod lupom" poručuju da će nastaviti aktivno i glasno zagovarati unapređenje izbornog procesa, te pozivaju donosioce odluka, parlamentarce PS BiH, da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije