BiH

Petković: Očekujem podršku zaštiti vitalnog nacionalnog interesa RS

Petković: Očekujem podršku zaštiti vitalnog nacionalnog interesa RS
Foto: Arhiva | Petković: Očekujem podršku zaštiti vitalnog nacionalnog interesa RS

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković očekuje da poslanici dvotrećinskom većinom podrže zaštitu vitalnog interesa Srpske na potpisivanje memoranduma Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Međunarodne fondacije za izborni sistem (IFES) jer se njime zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH.

"Očekujem da posebna sjednica Narodne skupštine bude održana u zakonskom roku i da će poslanici dvotrećinskom većinom podržati zaštitu vitalnog interesa Srpske. Ovakvim sjednicama branimo interese Republike i dobro je što iskazujemo jedinstvo srpskog naroda u blokiranju odluka Predsjedništva BiH za koje glasaju Šefik DŽaferović i Željko Komšić", rekao je Petković, koji je potpredsjednik Ujedinjene Srpske.

On je istakao da je Ujedinjena Srpska navedeni memorandum dobila od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Analizirali smo dokument i u odgovoru srpskom članu Predsjedništva naveli da je štetan po vitalni interes Republike Srpske zato što bi njime došlo do direktnog miješanja u samostalno sprovođenje izbornog procesa u BiH, a bio bi narušen i pravni poredak", dodao je Petković.

Prema njegovom mišljenju, aktivnosti IFES, kojim bi se povećao kapacitet CIK-a, su nedopustive, jer bi se njima upravljalo biračkim sipskovima i nadziralo finansiranje političkih stranaka i demokratskog izbornog procesa.

"Ovakav monitornig već vrši OEBS, što je usaglašeno Dejtonsim mirovnim sporazumom. OEBS misiju sprovodi kvalitetno i ne vidim razlog zašto bi se neka američka organizacija miješala u izborni proces, dva ili tri mjeseca pred lokalne izbore", rekao je Petković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče u Sarajevu da će pokrenuti vitalni interes u vezi sa potpisivanjem ovog memoranduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije