BiH

Petković: Veća prava studentima u odlučivanju

Petković: Veća prava studentima u odlučivanju
Foto: Instagram | Petković: Veća prava studentima u odlučivanju

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da u prijedlog zakona o visokom obrazovanju moraju biti uvrštena veća prava studentskih predstavnika u donošenju odluka pri izboru rektora univerziteta i dekana fakulteta.

Nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Unije studenata Srpske i studentskih parlamenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine, Petković je rekao novinarima da studenti moraju odlučivati prilikom izbora rektora univerziteta i dekana fakulteta, jer ta lica predstavljaju te obrazovne ustanove.

On je istakao da je njegov lični stav da univerziteti i fakulteti moraju biti depolitizovani i da mora postojati autonomija univerziteta.

"Dekani i rektori unuverziteta ne mogu biti članovi političkih partija, pogotovo ne članovi organa političkih partija, i to mora biti jedan od uslova pri izboru rektora i dekana", naglasio je Petković.

On je najavio da će svoj stav iznijeti i na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom rasprave o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica rekao je da su malo zapostavljena prava studenata u procesu odlučivanja u rektoratu i fakultetima i da to treba promijeniti.

Bjelica je podsjetio da su sa predstavnicima resornog ministarstva imali nekoliko sastanaka u vezi sa Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, pravima i obavezama studenata i kvalitetu visokog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije