BiH

Petković predložio Nacrt zakona o ukidanju "bijelog hljeba"

Petković predložio Nacrt zakona o ukidanju "bijelog hljeba"
Foto: Facebook Milan Petković | Petković predložio Nacrt zakona o ukidanju "bijelog hljeba"

BANJALUKA - Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, o kojem je danas započeta rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sprečava se da izabrana lica po prestanku funkcije nastave dobijati platu.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske i poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković, koji je predlagač ovog nacrta zakona, rekao je da je potrebno ukinuti neopravdanu privilegiju primanja plate po prestanku funkcije, takozvanog bijelog hljeba.

Nacrtom ovog zakona briše se član 35 važećeg zakona jer se želi spriječiti da izabrana lica po prestanku funkcije nastave dobijati platu.

U članu 35 navodi se da izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u iznosu kao u vrijeme prestanka funkcije, kao i da se to pravo može produžiti do šest mjeseci ukoliko u tom vremenu lice stiče pravo na penziju.

"Pravo iz ovog člana prestaje zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju. Izabrano lice ostvaruje prava utvrđena ovim članom kod organa u kojem je po osnovu funkcije zasnovalo radni odnos", navodi se u ovom članu važećeg zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije