BiH

Petrič: Lideri u BiH se plaše "efekta Sanader"

Petrič: Lideri u BiH se plaše "efekta Sanader"
Petrič: Lideri u BiH se plaše "efekta Sanader"

BERLIN - Austrijski diplomata i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič ukazuje na to da bi političari u Briselu morali da shvate da aktuelna vladajuća garnitura u BiH ne želi da se pridruži EU zbog straha od ˝efekta Sanader˝.

Istakavši da je riječ o manje-više istim političarima koji su tu bili i za vrijeme rata, Petrič, koji je bio i visoki međunaredni predstavnik u BiH, kaže da oni znaju da su mnogi od njih korumpirani i svjesni su da će završiti u zatvoru ako se BiH približi EU.

˝To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće kao EU˝, tvrdi Petrič u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Petrič, koji je nekada bio ambasador Austrije u Beogradu, kaže da je EU izgubila kontakt sa BiH u posljednjih 10 godina.

Bio je, kaže, veoma iznenađen, a zatečeni su i domaći političari, ali i Evropska unija zbog činjenice da su građani BiH bili spremni da tako dugo tolerišu korupciju, nefunkconalnu državu, očajnu ekonomsku situaciju, nezaposlenost i siromaštvo.

˝Mnogo toga jasno ukazuje da ovi protesti nadilaze etničke granice. Građani napokon uviđaju da političari manipulišu etnicitetom zarad sopstvenog korupcionaškog biznisa. Dakle, da ne rade u interesu naroda već za sopstveni džep. To sazrevanje građana najbolje ilustruje slogan: 'gladni smo na tri jezika ˝, kaže Petrič.

Za Dejtonski sporazum, Petrič kaže, da je dokument kojim je okončan rat, ali koji nije dobra osnova za gradnju moderne demokratske države.

˝Zbog toga sada EU i SAD, u saradnji sa pozitivnim domaćim snagama, imaju obavezu da se angažuju u stvaranju funkcionalnog političkog i ekonomskog sistema koji postoji svuda u Evropi˝, ističe Petrič dodavši da se on već godinama zalaže da Kancelarija međunarodnog redstavnika napusti BiH ili da "Bonska ovlašćena" koristi u u kranjujoj nuždi, u slučaju totalnog kolapsa zemlje.

Međutim, dodaje, takva opasnost, više nije prijetnja u BiH.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije