BiH

Pitka voda teče preko entitetske granice

Pitka voda teče preko entitetske granice
Foto: N.N. | Pitka voda teče preko entitetske granice

SANSKI MOST - Načelnici općina Sanski Most i Oštra Luka Faris Hasanbegović i Dragan Stanar potpisali su juče sporazum o izgradnji vodovodne mreže između dvije susjedne lokalne zajednice koje se nalaze u dva entiteta.

Na taj način stanovnici Oštre Luke u budućnosti bi trebalo pitkom vodom da se snabdijevaju s gradskog vodovoda u Sanskom Mostu, a treći partner u realizaciji projekta je preduzeće "Vodovod i kanalizacija", koje upravlja pomenutim vodovodom. Radi se o projektu koji je zajednička inicijativa obje općine, a pomoć u realizaciji pružiće UNDP i Vlada Švajcarske kroz MEG projekat, koji je usmjeren ka poboljšanju kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH u ekonomskim i ekološkim sektorima.

Kroz pomenutu pomoć finansiraće se izrada projektne dokumentacije, što je prvi korak koji će omogućiti sve kasnije aktivnosti oko prikupljanja sredstava za implementaciju ovog važnog projekta. Na ovaj način planira se obezbijediti kontinuirano snabdijevanje pitkom i zdravstveno ispravnom vodom građana Oštre Luke, a sporazum dvije lokalne zajednice je svijetao primjer međuopćinske i međuentitetske saradnje u oblasti komunalnih usluga, ekonomije i kvaliteta života stanovništva.

"Centralni dio Oštre Luke, tačnije tri najnaseljenije mjesne zajednice, već dugo godina nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje jer ne posjedujemo dovoljno izdašne izvore pitke vode. Ovo je bio jedini mogući način kako da poboljšamo kvalitet ovih komunalnih usluga i zahvaljujem predstavnicima Sanskog Mosta na razumijevanju i želji da nam pomognu. Planirano je da se na entitetskoj liniji izgradi mjerno mjesto gdje bismo preuzimali vodu i distribuirali je u naša domaćinstva", istakao je Stanar.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović kazao je kako je ovo dobar primjer saradnje dvije lokalne zajednice iz Federacije BiH i Republike Srpske, od koje će najviše koristi imati sami građani.

"Jedna strana dobija ispravnu i kvalitetnu vodu, a druga veći broj korisnika i ekonomsku korist. Nama je posebno drago što će 3.000 ljudi, naših komšija, imati bolje vodosnabdijevanje. Zahvaljujem svim političkim predstavnicima u obje općine koji su jednoglasno podržali realizaciju ovog projekta", istakao je Hasanbegović.

Kako se moglo čuti na ovome sastanku, već je raspisan javni poziv za odabir autora projektne dokumentacije, a grube procjene govore da će cijeli projekat koštati oko dva miliona maraka. Njime se između ostalog podrazumijeva i izgradnja distributivne mreže u dužini od oko sedam kilometara između dva grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije