BiH

Plan rada Zvizdićevog kabineta dočekan na nož

Plan rada Zvizdićevog kabineta dočekan na nož
Foto: Nedžad Uglješa | Plan rada Zvizdićevog kabineta dočekan na nož

SARAJEVO - Plan rada Vijeća ministara BiH za ovu godinu uz korekciju, koji je juče prihvaćen na sjednici, dočekan je na nož od poslanika Predstavničkog doma BiH.

Poslanici kažu da nisu optimistični da plan ima šansu odnosno ne vjeruju da će biti ispunjen, jer, kako ističu, u prošloj godini od predloženih 16 zakona od Vijeća ministara u parlamentarnoj proceduri bilo je samo njih sedam. Jedan od razloga koji pojačava skepticizam poslanika je i izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu, koji po njihovom mišljnju neće proći, kao što nije ni onaj za godinu ranije.

Vijeće ministara planira ove godine 20 zakonskih prijedloga i to niz prijedloga zakona i izmjena zakona, među kojima su i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i zakon o izmjeni Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, kojima će biti riješene određene neusuglašenosti u navedenim zakonima, a sve u svrhu osiguranja uslova za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla. Takođe, planira izraditi i utvrditi prijedloge zakona koje će uputiti u proceduru iz oblasti uprave koji unaprijeđuju oblast javnog upravljanja s naglaskom na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, Zakon o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara BiH i drugim imenovanjima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima.

Kabinet Denisa Zvizdića planira raditi i uputiti u proceduru zakone iz oblasti pravosuđa, koji unapređuju i daju doprinos razvoju sektora pravde u BiH, s posebnim naglaskom na skup zakona koji proizlaze iz strukturiranog dijaloga BiH i EU, kao i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (Zakon o sudovima BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH...).

U oblasti komunikacija u 2018. godini planira se pripremiti i usvojiti niz zakona - zakon o sigurnosti prometa na cestama u BiH, zakon o elektroničkim komunikacijama, zakon o informacijskoj sigurnosti i sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava u institucijama BiH...

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da Vijeće ministara u planu nema jedan od najbitnijih zakona - zakon o vanjskim poslovima.

"Razni zvaničnici susjednih zemalja hodaju okolo i miješaju se u vanjsku politiku BiH", kazao je Isaković i istakao da je ovo Vijeće  ministara imalo tri godine da uradi nešto, posebno kada su u pitanju reformski zakoni, ali da nije uradilo ništa.

Njegov kolega iz NDP-a Momčilo Novaković nije optimističan  s obzirom na najave iz SBB-a da će ići na rušenje Zvizdićevog kabineta.

"Što bude urađeno do juna - biće urađeno. Od  juna kreće izborna kampanja i Savjet ministara ništa više neće moći uraditi", ističe Novaković i dodaje da nije zadovoljan njihovim radom, ali da ih treba pustiti da rade. Smatra i da Savjet ministara nije imao prilike da  radi u punom kapacitetu zbog nepostojanja parlamentarne većine.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kaže da je prvo što se vidi iz plana rada da je nabacano 20 zakona, ali bez ambicije da se nešto konkretno uradi.

"U planu je realizacija prijedloga nekih sistemskih zakona koji  godinama ne mogu da se usvoje, jer nema saglasnosti. Tu su i zakoni koji nisu u nadležnosti Savjeta ministara, kao i  zakoni koji se tiču pravosuđa, a zbog kojih se lome koplja i tako će biti i dalje, jer Bošnjaci ne žele da se odreknu postojećih zakona koji su za njih relaksirajući", rekla je Majkićeva, koja se slaže s kolegom Isakovićem da nema bitnog zakona o vanjskim poslovima, iako su, kako je istakla, dobili čvrsta uvjeravanja resornog ministra Igora Crnatka da će se naći u planu.

"Ovo  je krajnje neozbiljno od Savjeta ministara, posebno što je izborna godina", ističe ona.

Damir Bećirović, poslanik DF-a, ističe da u prošloj godini u parlamentu nije usvojen nijedan prijedlog zakona Vijeća ministara BiH izuzev akciza, te da ne očekuje da će se nešto promijeniti u izbornoj godini.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka kaže da je svima jasno da aktuelno Vijeće ministara nema kvalitet da išta suštinski uradi i promijeni u BiH.

"Dvadeset najavljenih zakona će kao i ostalih godina nažalost ostati mrtvo slovo na papiru, jer će aktuelni lideri nastaviti poznate sukobe i svađe i pokušati se na taj način održati na vlasti", zaključio je Šepić.

Zajam za ŽRS

Vijeće ministara utvrdilo je juče, između ostalog, Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat restrukturisanja "Željeznica RS" od 51,3 miliona eura.

Cilj ovog projekta je unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti ŽRS.

Rok otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda, a sredstva su alocirana na ŽRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije