BiH

Plenković: Jedan narod ne može drugom birati predstavnike

Plenković: Jedan narod ne može drugom birati predstavnike
Foto: Tanjug/AP | Plenković: Jedan narod ne može drugom birati predstavnike

RIJEKA - Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je danas susret s liderima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, i poručio da je cilj njegove vlade da obezbijedi dobre i prijateljske odnose sa BiH.

To, kako je kazao, tim prije s obzirom na geografski položaj i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u toj zemlji.

"Smatramo da se treba baš sada, kad je riječ o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, držati slova i duha tog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri konstitutivna naroda treba da budu zastupljeni na način da su oni zaista legitimni predstavnici ta tri naroda", rekao je Plenković novinarima, poslije obilaska bodogradilišta "3. maj" u Rijeci.

Stav Hrvatske je jedinstven, poručio je i istakao da Hrvatska taj stav iznosi godinama, prenijela je zagrebačka N1 tv.

"Smatramo da prakse nisu dobre da jedan narod drugom bira predstavnika u vlasti. Naš je stav da bi sami akteri u BiH, i institucije i stranke, trebalo da iznjedre takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da se jedan narod osejća da su stvari nepravedne", rekao je Plenković.

Plenković se sinoć sastao u Zagrebu s Izetbegovićem i Čovićem, a ranije ovog mjeseca su on i predsjednik Zoran Milanović odvojeno razgovaraali u hrvatskoj prijestonici sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije