BiH

Plenković: Nije planiran sastanak s Komšićem

Plenković: Nije planiran sastanak s Komšićem
Foto: Ilustracija | Plenković: Nije planiran sastanak s Komšićem

HVAR - Hrvatski evroparlamentarci želeli su pismom predsjednicima Evropskog parlamenta, Savjeta i Komisije da dodatno skrenu pažnju evropskim čelnicima o potrebi legitimne zastupljenosti Hrvata u svim institucijama BiH, a posebno u njegovom predsjedništvu, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentarišući pismo svih 11 hrvatskih evroparlamentaraca poslano u četvrtak čelnicima evropskih institucija, Plenković je rekao da misli da je ta poruka u cjelosti kompatibilna s onim što je govorio na Evropskom savjetu.

"Ovo pismo treba dodatno da senzibilizira čelnike evropskih institucija o potrebi legitimne zastupljenosti u svim institucijama BiH, a naročito u njegovom predsjedništvu, jer nije poenta sprovođenja Dejtonskog, pariskog mirovnog sporazuma u tome da njegov temeljni duh, temeljne odredbe, a to je jednakopravnost konstitutivnih naroda, budu izigrani", rekao je Plenković poslije sjednice Vlade Hrvatske na Hvaru, prenosi Hina.

U tom pismu se izražava duboka zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Željka Komšića izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata Dragana Čovića.

Upitan hoće li se uskoro sastati s Komšićem, premijer je kazao da to nije planirano.

"On je član Predsjedništva i njegova glavna sagovornica je predsjednica, nismo uopšte tako nešto još planirali", kazao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije