BiH

Plenković i biskup Komarica o podršci Hrvatima u BiH

Plenković i biskup Komarica o podršci Hrvatima u BiH
Foto: Vlada Hrvatske | Plenković i biskup Komarica o podršci Hrvatima u BiH

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim Dvorima biskupa Banjalučke biskupije mons. Franju Komaricu.

Plenković je izrazio zahvalnost biskupu Komarici na izuzetnoj humanosti i dugogodišnjem predanom radu u zaštiti prava i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz hrvatske Vlade.

Biskup Komarica istaknuo je važnost nastavka brojnih projekata razvojnog, kulturnog i vjerskog karaktera koje Vlada Hrvatske sistemski poduzima kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navodi se.

Plenković i Komarica su razgovarali i o situaciji u BiH nakon opštih izbora te izrazili podršku legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u političkom učestvovanju na svim nivoima vlasti u BiH kako je definisano Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

Tokom 2018. godine kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao podrška hrvatskom narodu u BiH osigurani su programi i projekti u vrijednosti od 24 miliona kuna (3,25 miliona evra).

Uz predsjednika Vlade bili su državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije