BiH

Plenković u Banjaluci o planu Hrvatske da odlaže opasni otpad u našem dvorištu

Plenković u Banjaluci o planu Hrvatske da odlaže opasni otpad u našem dvorištu
Foto: Srna | Plenković u Banjaluci o planu Hrvatske da odlaže opasni otpad u našem dvorištu

BANJALUKA - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Banjaluci da do 2028. godine neće biti ništa kada je riječ o odlaganju radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, jer je dogovoreno sa Slovenijom da sve ostaje kako je sada.

"Neće do 2028. godine biti ništa, jer smo dogovorili sa Slovenijom da sve ostaje kako je sada", naveo je Plenković. Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. U BiH se tome protive, te je borba protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u fokusu svih nadležnih institucija.  

U programu rada i finansijskom planu za 2024. godinu Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško o čemu su "Nezavisne" nedavno pisale se navodi da se najkasnije do 2028. godine treba započeti odlaganje ovog otpada na Trgovskoj gori.

Ovo praktično znači da Hrvatska zvanično planira da 2028. godine počne odlagati nuklearni i drugi otpad na ovoj lokaciji, koja je vazdušnom linijom udaljena od granice BiH i opštine Novi Grad oko 850 metara.

Povezana vijest

Hrvatska obmanjuje javnost, otkriveno kad planira odlaganje opasnog otpada

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije