BiH

Plodonosna saradnja pet bh. opština donosi bolji život za sve građane

Plodonosna saradnja pet bh. opština donosi bolji život za sve građane
Foto: N.N. | Plodonosna saradnja pet bh. opština donosi bolji život za sve građane

ČELIĆ, UGLJEVIK - Saradnja pet bh. opština Čelić, Sapna, Teočak (FBiH), Lopare i Ugljevik (RS), koje međusobno graniče, dokaz je da se zajedničkom saradnjom može ostvariti napredak, razvoj opština, ali i bolji život za sve građane.

Naime, priča o njihovom partnerstvu počela je krajem 2019. godine, kada su u okviru USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost" predstavnici ovih pet opština održali sastanak u Teočaku, gdje je bilo riječi o izradi zajedničkog plana razvoja.

Nekad razdvojene linijom fronta, ovih pet opština su ostvarile partnerstvo s ciljem unapređenja turizma u toj regiji u korist svih stanovnika.

Zajedničkim radom, pod pokroviteljstvom OEBS-a, za kratko vrijeme su uspjeli da mapiraju, očiste i otvore biciklističku rutu, koju su nazvali "Via Majevica", ukupne dužine 80 kilometara, koja prolazi kroz svih pet opština i na kojoj se nalaze prirodne ljepote i istorijske i kulturne znamenitosti.

Izrada zajedničkog plana još traje s ciljem da se postigne sporazum o kulturnoj i saradnji u izgradnji mira, te da se tim planom sistematski traže donatori koji bi finansirali aktivnosti, što bi za ove male zajednice bilo od velikog značaja. U međuvremenu, ove opštine su nastavile da sarađuju kroz brojne aktivnosti podržane grantovima USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost". Na taj način povezivali su se mladi ljudi sa ovih područja kroz zajednočke posjet vjerskim objektima, uređenje parkova, radionice u školama i slično.

Pored toga, prvi put u BiH čak pet opština će imati zajedničku internet stranicu, na kojoj će biti prikazane sve prirodne ljepote, istorijske znamenitosti, te gastronomske delicije svih navedenih opština.

Nermin Okanović, pomoćnik načelnika opštine Čelić, kazao je za "Nezavisne" da su ideju za saradnju pokrenuli načelnici ovih opština krajem 2019. godine.

"Došli su na ideju da bi ovih pet općina, koje međusobno graniče, imale potencijala za razvoj turizma. Nakon toga je formirana radna grupa koja je održala niz sastanaka iz kojih su proistekle lijepe priče i planovi za saradnju", rekao je Okanović.

Dodao je da je ostvareno i nekoliko projekata u vezi sa deminiranjem prostora ovih opština, te niz radionica kako za mlade, tako i za zaposlene u upravama ovih opština.

Istakao je da u današnje vrijeme kada postoje brojne barijere među ljudima, posebno kada se uzme u obzir uređenje kakvo ima BiH, saradnja može biti izuzetno plodonosna.

"Općine Čelić i Lopare već godinama imaju dobru suradnju i dosta zajedničkih projekata je realizovano. Ovih pet općina posebno sada imaju mogućnost da zajednički prepoznaju dobit koju mogu imati od turizma", kazao je Okanović.

Dodao je da ova saradnja pokazuje potencijal i korist turizma.

"Veliki akcenat je stavljen i na ruralni, odnosno seoski turizam, gastronomsku ponudu, planinarske staze, izlete u prirodi, uređenje vodnih bogatstava ovog regiona", naveo je Okanović, dodajući da je veliki broj ideja realizovan upravo zbog ove saradnje.

Zaključio je da sada ove relativno male opštine mogu biti aplikanti za fondove pri EU.

 

Da ove opštine obiluju prirodnim ljepotama i istorijskim spomenicima čak iz srednjeg vijeka potvrdio je i Aleksandar Krstić, predstavnik opštine Ugljevik, u radnoj grupi za razvoj turističkih potencijala na području pet majevičkih opština.

Krstić je rekao da je ideja za saradnju nastala zato što su ove opštine manje teritorije, s manjim brojem stanovnika, zbog čega imaju slabije izglede kada samostalno nastupaju pri konkurisanju za projekte kod međunarodnih subjekata.

"Biciklistička ruta je kružnog karaktera i zahvata sve opštine. Oni koji se odluče na vožnju ovom rutom imaće priliku da vide brojne srednjovjekovne spomenike i manastire, stari grad Teočak, nekoliko jezera, među kojima je i Sniježnica, te mnoga sela bogata uzgojem voća, prije svega jagoda", objasnio je Krstić.

Dodao je da je sredinom 2019. godine na ovoj ruti organizovana prva vožnja, koja je trebalo da se održi i prošle godine, ali je otkazana zbog virusa korona.

"Želimo da ovo postane trka da bismo po ugledu na svjetske biciklističke trke mogli istovremeno da promovišemo naše opštine, te da svim takmičarima, ali i posjetiocima uz stazu ponudimo autohtone kulinarske specijalitete", zaključio je Krstić.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije