BiH

Pobijedili Dodik i SNSD

Pobijedili Dodik i SNSD
Pobijedili Dodik i SNSD

BANJALUKA, SARAJEVO - Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika RS, pobijedio je, prema posljednjim podacima, u izbornoj trci za tu funkciju.

"Kandidat SNSD-a za predsjednika RS Milorad Dodik ima 68 odsto glasova", rekao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

On je istakao da postoji velika mogućnost da SNSD-u neće trebati koalicioni partneri u Narodnoj skupštini RS.

"Ovo je najbriljantnija pobjeda SNSD-a od osnivanja. Nije sramota reći da je Dodik dobio dvije trećine, a svi ostali kandidati za predsjednika RS jednu trećinu. Nije sramota reći da će Radmanović ponovo biti član Predsjedništva BiH iz RS", kazao je Špirić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da ta stranka ima razloga za veliko slavlje.

"Nismo očekivali da će toliki broj Bošnjaka glasati za Ivanića, što je napravilo malu neizvjesnost, ali je, ipak, izvjestan kraj. Sve je prošlo fer i korektno, a moja pobjeda nije bila u pitanju", kazao je Dodik.

Ognjen Tadić, kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" za predsjednika RS, indirektno je priznao poraz na sinoćnjoj pres-konferenciji i kratko izjavio: "Laku noć, Republiko Srpska, shvatićete šta to znači u naredne četiri godine".

Opozicija sinoć nije željela da saopšti njihove podatke za parlamente, dok u SNSD-u kažu da prema glasovima koji su prebrojani do ponoći ova partija za Predstavnički dom parlamenta BiH osvojila je 76.691 glas, zatim slijedi SDS sa 35.045 glasova.

Iz SNSD-a kažu da je PDP do ponoći imao 14.954 glasa, dok je Socijalistička partija osvojila 5.069 glasova, a DNS 3.556 glasova.

Prema podacima SNSD-a, za Narodnu skupštinu RS do 24 časa ova stranka je imala 17.300 glasova, zatim slijedi SDS sa 7.007 osvojenih glasova, dok je PDP osvojio 2.461 glas. Demokratski narodni savez osvojio je 2.518 glasova, a SP-PUP osvojio je 842 glasa.

U Savezu za demokratsku Srpsku kažu da je, prema njihovim podacima, izborni cenzus pređen u izbornim jedinicama tri i pet, te da su osvojili oko četiri odsto glasova.

Nedeljko Čubrilović, nosilac liste DNS-a za Narodnu skupštinu RS, Izborna jedinica dva, rekao je sinoć da očekuje da će ta stranka osvojiti najbolji izborni rezultat do sada.

"Očekujemo da ćemo imati najmanje osam poslaničkih mjesta u Narodnoj skupštini RS, ali i uspjeh Petra Kunića, nosioca liste DNS-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", rekao je potpredsjednik DNS-a.

Komentarišući proces glasanja Čubrilović je rekao da je zadovoljan regularnošću izbora.

Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić članovi su novog saziva Predsjedništva BiH, pokazali su preliminarni rezultati CIK-a.

Na osnovu 74,60 odsto obrađenih glasova u Republici Srpskoj (jutros do jedan čas) kandidat koalicije SNSD-SP i sadašnji član kolektivnog šefa države Nebojša Radmanović osvojio je 211.593 ili 49,84 odsto glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH. Iza njega je kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić sa 199.833 ili 47,07 odsto osvojenih glasova, te kandidat Saveza za demokratsku Srpsku Rajko Papović, koji je dobio 69.100 ili tri procenta glasova.

Prema 82,25 odsto glasova u Federaciji BiH (obrađenih takođe jutros do jedan čas), Bakir Izetbegović iz SDA osvojio je 693.933 ili 34,65 odsto glasova u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Njegov oponent iz Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić dobio je 116.960 ili 30,26 odsto, a aktuelni član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iz Stranke za BiH 97.537 glasova, odnosno 25,23 procenta. Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH, čestitao je izbornu pobjedu svom protivkandidatu Bakiru Izetbegoviću.

Najubjedljiviju pobjedu u odnosu na svoje konkurente dobio je Željko Komšić, kandidat SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. On je za novi mandat u Predsjedništvu osvojio 271.489 glasova (59,07 odsto). Borjana Krišto kao kandidatkinja HDZ BiH za istu poziciju dobila je 94.888 glasova (20,65 odsto), Martin Raguž iz koalicije HDZ 1990 - HSP BiH 52.215 ili 11,36 odsto, te Jerko Ivanković Lijanović (NS Radom za boljitak) 38.049, odnosno 8,35 procenata glasova.

Ubjedljiva pobjeda Željka Komšića u trci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bila je sinoć razlog za veliko slavlje u Izbornom štabu SDP BiH u Sarajevu.

Komšić je obećao da će tokom novog mandata u Predsjedništvu raditi za dobrobit svih građana, bez obzira jesu li glasali za njega, istakavši da će mu to biti sveta dužnost.

Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da će, prema rezultatima opštih izbora 2010. godine, ova stranka biti vodeća u državnom i u Parlamentu FBiH.

"Od 1945. godine nije zabilježena ovakva pobjeda SDP-a", istakao je Lagumdžija.

Šef Izbornog štaba SDP-a Damir Hadžić nije htio najavljivati s kim će ova partija koalirati u vlasti, istakavši da su na raspolaganju svim političkim strankama koje su dobile legitimitet na ovim izborima i s kojima dijele zajedničke interese.

Rezultatima jučerašnjih izbora bili su zadovoljni i u Izbornom štabu SDA, jer ponovo ulaze, odnosno ostaju u vlasti.

"Idemo u koaliciju sa strankom koja je osvojila najviše glasova na ovim izborima. Nemam ništa protiv da sarađujemo sa SDP-om jer su nam zajednički ciljevi i interesi. Ipak, konačnu odluku o postizbornoj saradnji donijeće Predsjedništvo stranke", rekao je Bakir Izetbegović, koji je po preliminarnim rezultatima kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva osvojio najviše glasova.

On je naglasio da je SDA, po osvojenim glasovima za parlamente, ostvarila bolje rezultate od njega.

Od političkih partija sa sjedištem u Sarajevu sinoć je bila najmučnija atmosfera u Izbornom štabu Stranke za BiH, čiji kandidat Haris Silajdžić, prema preliminarnim rezultatima izbora, neće dobiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH.

Član Predsjedništva ove stranke Beriz Belkić rekao je da su očekivali puno bolje rezultate za Predsjedništvo BiH, ali da se još nadaju pozitivnom ishodu s obzirom na to da nisu prebrojani glasovi za sve nivoe vlasti. Njegova stranačka koleginica Spomenka Mičić ocijenila je da će rezultati u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, gdje je Silajdžić tek na trećem mjestu, vjerovatno oslikati stanje stranke u parlamentima na nivou FBiH i BiH.

Nakon objave rezultata po kojima je njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić na drugom mjestu, u Izbornom štabu Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) sinoć su bili prilično optimistični. Očekivali su prebrojavanje svih glasova za Predsjedništvo i bili ubijeđeni da njihov kandidat ipak može postati novi član kolektivnog šefa države.

"Očekujemo da će rezultati pokazati da će SBB na svim nivoima parlamentarnog života imati svoje zastupnike u referentnom broju", izjavio je Fehim Škalić, predsjednik Glavnog odbora SBB.

Na ovim opštim izborima u BiH glasalo je 56,28 odsto od 3.126.599 birača s pravom glasa, dok je na prošlim opštim izborima održanim 2006. godine odziv birača bio 55,31 procenat. U Federaciji BiH odziv na glasanje juče je bio 56,42 odsto, u Republici Srpskoj 55,64 i u distriktu Brčko 64,9 odsto. Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je sinoć da je ovo najveći odziv birača od 2002. godine.

Napomenula je da je u biralištima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu glasalo 68 odsto birača.

Kao ilustraciju dobre izlaznosti građana na opšte izbore 2010. Hadžiabdićeva je navela podatak da je u velikom broju bh. opština odziv glasača bio veći od 80 procenata.

Predsjednica CIK-a kazala je da je bilo više prigovora zbog kršenja izborne šutnje, ali da sam izborni proces nigdje nije doveden u pitanje.

Na jučerašnjim izborima građani su birali članove Predsjedništva BiH, poslanike Predstavničkog doma bh. parlamenta, članove Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, poslanike Narodne skupštine RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te članove skupština deset kantona u FBiH.

Posmatrač (ni)je pretučen

Iz Saveza za bolju budućnost BiH sinoć su saopštili da je na biračkom mjestu u sarajevskom naselju Velešići pretučen njihov posmatrač Jasmin Fakić.

Mustafa Hujdurović, šef Operativnog štaba akcije "Izbori 2010", kazao nam je da se u Velešićima jeste desio incident, ali ne na biračkom mjestu nego u kafani "Bravo", stotinak metara udaljenoj od birališta.

"Oko 18.50 u ovom ugostiteljskom objektu došlo je do fizičkih razmirica između Jasmina Fakića i više nepoznatih osoba", rekao je Hujdurović.

Čović: Komšić nije hrvatski član

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, komentarišući poraz Borjane Krišto, kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH, poručio je da "Željko Komšić nije hrvatski član".

"Bošnjački narod je ovim poslao lošu poruku BiH. Mi moramo izboriti federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom i sjedištem u Mostaru i to će biti do lokalnih izbora. BiH ne može preživjeti ako će bošnjački narod birati u ime hrvatskog", rekao je Čović.

Patrik Mun: SAD će sarađivati sa novoizabranom vlašću

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je u Sarajevu da su SAD spremne da rade sa novoizabranim predstavnicima vlasti u BiH.

On je prilikom posjete privremenom sjedištu Centralne izborne komisije BiH rekao da SAD smatraju da je zaista važno da BiH bude spremna na korake koji su potrebni kako bi napravila napredak na svom putu ka integracijama i EU.

"Biće tu puno posla i možda će biti potrebno mnogo vremena da taj posao bude završen. Rezultat toga biće prosperitet, puno bolja ekonomska situacija i puno čvršća demokratija, a SAD će pomoći u tom procesu", poručio je Mun.

Čađo: Izbori prošli u korektnoj atmosferi

BANJALUKA - Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da su jučerašnji izbori sa bezbjednosnog aspekta protekli u fer i korektnoj atmosferi, te da nije bilo ozbiljnijih intervencija pripadnika MUP-a RS.

"Građani i institucije sistema pokazali su visok stepen ozbiljnosti i odgovornosti. Policija je u skladu sa svojim planovima bila na svim onim mjestima gdje je planirano da bude. Nalazila se u skladu sa zakonom na odgovarajućim pozicijama u okolini biračkih mjesta i imam veoma visoke ocjene o njihovom ponašanju i angažmanu", rekao je Čađo.

Prema njegovim riječima, posao policije nije završen zatvaranjem biračkih mjesta.

"Posao policije bio je i da obezbijedi transport izbornog materijala do sjedišta lokalnih izbornih komisija. Posao policije je nastavljen i dalje u smislu njihovih zadataka na očuvanju stabilnog javnog reda i mira", dodao je Čađo.

Ministar unutrašnjih poslova RS istakao je da nema nikakvih zvaničnih najava eventualnih uličnih protesta u organizaciji opozicionih stranaka iz RS. Naime, predstavnici tih stranaka u petak su najavili da će u slučaju navodne izborne krađe osporiti izborni proces u RS i pozvati narod da izađe na ulicu i sprovede svoju volju.

MUP RS obezbjeđivao je 1.451 lokaciju u RS i na tim poslovima juče je bilo angažovano oko 2.000 pripadnika tokom cijelog dana.

Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije