BiH

Pobjeda u Prijedoru krila za izbornu bitku 2022.

Pobjeda u Prijedoru krila za izbornu bitku 2022.
Foto: Dražan Pozderović | Pobjeda u Prijedoru krila za izbornu bitku 2022.

PRIJEDOR - Odmjeravanje snaga na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora biće svojevrstan test snage političkih partija za još uzbudljiviju izbornu trku koja nas očekuje u jesen 2022, ali epilog s birališta u gradu na Sani ne mora nužno biti slika i prilika onog što će se dešavati na predstojećim opštim izborima.

Ukratko, tako bi se mogla opisati očekivanja iskusnih, dugogodišnjih novinara, koji politička dešavanja u BiH prate godinama, a sada su se osvrnuli na ono što bi se moglo dešavati na dan izbora za nasljednika Dalibora Pavlovića, ali i tokom vruće političke jeseni iduće godine.

Darko Momić, novinar "Glasa Srpske", podsjeća da je slična situacija bila u januaru 2010. godine, kada je opozicioni kandidat Dragan Babić iz tadašnjeg SRS RS pobijedio na prijevremenim izborima za načelnika Bileće, organizovanim nakon smrti dotadašnjeg načelnika iz SNSD-a Slavka Bekana.

"Opozicija je na tome izgradila uvjerenje da će pobijediti i na opštim izborima u oktobru te godine, ali to samopouzdanje se pokazalo neopravdano, jer je vladajući blok predvođen SNSD-om odnio pobjedu, tako da rezultati prijevremenih izbora u Prijedoru ne moraju da se preslikaju na opšte izbore naredne godine. Drugim riječima, pobjeda kandidata jedne ili druge strane ojačaće njihovo samopouzdanje, ali neće značiti da će taj blok odnijeti pobjedu i na opštim izborima naredne godine", zaključuje Momić u izjavi za "Nezavisne novine".

Vladimir Šušak, novinar BHT-a, ističe da je sasvim sigurno da će situacija izazvana skandalom i ostavkom gradonačelnika i sada izvjesnim izborima u Prijedoru može biti važan lakmus papir za pozicioniranje političkih stranaka za opšte izbore iduće godine.

"S jedne strane može pokazati sposobnost SNSD-a da amortizuje štetu pričinjenu nemoralnim ponašanjem prethodnog gradonačelnika, a s druge strane i mogućnost opozicionih stranaka da usaglase jedinstveno djelovanje na lokalu, što se dosad u praksi pokazalo mnogo teže nego na republičkom nivou. Svakako će rezultat prijedorskih izbora pokazati ko je u tome imao više uspjeha. Pobjednicima će to svakako dati krila i biti dobra uvertira u kampanju za opšte izbore", kaže Šušak.

Slobodan Popadić, novinar "EuroBlica" i portala SrpskaInfo, ističe da će za opoziciju izbori u Prijedoru, prije svega, biti test iskrenosti i zajedništva.  Vidjeće se, dodaje Popadić, da li su u stanju da pobijede lične sujete i da jedinstveno i iskreno stanu iza jednog kandidata, ali ne onog koji smatra da je najljepši i najpametniji, nego iza onoga ko ima najveću šansu na izborima.  Prema riječima Popadića, u slučaju osvajanja odnosno povratka Prijedora, to bi dalo krila opoziciji u susret opštim izborima, jer bi, nakon Bijeljine i Banjaluke, uspjeli da pobijede u još jednom gradu i regionalnom centru Srpske. 

"Bitno je vidjeti da li će kandidovati novo ime ili će posegnuti za potrošenim kandidatima, što bi mogla da bude proba za opšte izbore. U slučaju pobjede, tu bi najviše profitirao DNS, jer je nekako najlogičnije da oni ponude zajedničkog kandidata. Ako izgube, svi zajedno doživjeće veliki udarac zbog toga što će biti jasno da teme na kojima baziraju politiku u Prijedoru i na nivou Republike Srpske nisu prihvatljive narodu", ističe Popadić.

Popadić smatra da bi poraz u Prijedoru više zabolio SNSD, kako zbog gubitka jednog od strateških mjesta, tako i zbog činjenice da su izgubili zbog grešaka svog čovjeka, što bi moglo da znači da su počeli da se urušavaju iznutra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije