BiH

Počela sjednica Doma naroda BiH

Počela sjednica Doma naroda BiH
Foto: Srna | Počela sjednica Doma naroda BiH

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi danas na sjednici koja je upravo počela razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći, koji je predložlio Vijeće ministara.

Izmjene i dopune predloženog zakona, koji delegati treba da razmatraju u prvom čitanju, odnose se na usklađivanje sistema državne pomoći sa obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratifikovala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su neke njegove važne odredbe samo djelimično usklađene sa osnovnim odrednicama pravne tekovine EU, zbog čega se pristupilo donošenju njegovih izmjena i dopuna.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda nalazi se više izvještaja, među kojima i Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu.

Delegati bi trebali da razmotre i da se izjasne i o izvještajima o zaštiti ličnih podataka za 2017. i 2018. godinu, te više specijalnih izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, kao i Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Predviđeno je i razmatranje inicijativa delegata Denisa Bećirovića da Savjet ministara dostavi Domu naroda informaciju o razmjerama migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, s prijedlogom mjera za njeno rješavanje, kao i delegata Zlatka Miletića u vezi sa zahtjevom za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije