BiH

Počela sjednica Doma naroda: Delegati o povećanju plata za vojnike

Počela sjednica Doma naroda: Delegati o povećanju plata za vojnike
Foto: Nedžad Uglješa | Počela sjednica Doma naroda: Delegati o povećanju plata za vojnike i podoficire

SARAJEVO - Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je upravo počela nalazi se Prijedlog zakona o povećanju plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH. Delegati bi u prvom čitanju trebali da razmatraju Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio bošnjački delegat Denis Bećirović.

Bećirović predlaže ukidanje prava da na izborima budu birana lica koja su izdržala kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin. Na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda je i zahtjev hrvatskog delegata Zlatka Miletića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Predloženim zakonom predviđa se zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje negiranjem presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.

Ista kazna predviđena je i za lica koje isto djelo učine donošenjem odluke da se licima presuđenim za ratni zločin dodijele priznanja ili po njima nazovu ulice, javni objekti ili naselja. Na dnenvom redu je i više izvještaja, među kojma i VSTV, te ratifikacije sporazuma. Na dnevnom redu su i neke inicijative, među kojima i ona Denisa Bećirovića da se Vijeću ministara da rok od 120 dana da priprem amandmane na Ustav BiH i uputi ih u parlamentarnu proceduru kako bi se sprovele četiri odluke Suda za ljudska prava u Strazburu.

Mladen Bosić, postavio pitanje Vojinu Mitroviću, ministru prometa i komunikacije zbog čega favorizuje koridor "Vc", a ne autoput Sarajevo - Beograd, je li to zbog Deklaracije Predstavničkog doma, da koridor ide preko Brčkog.

Nedžad Branković, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, kazao je da je tačno da je to ministar izjavio,  te da elementi koji govore ne o favorizovanju nego o dinamici izvođenja radova.

"Koridor Vc je na međunarodnoj mreži putnih koridora, i on je finansiran od strane međunarodnih finansijskih institucija i ima svoju dinamiku  građenja", kazao je Branković

Bosić je kazao da nije zadovoljan odgovorom jer nije dobio odgovor na postavljeno pitanje.

Lazar Prodanović, delegat uputio je pitanje Vijeću minsitara da kaže da li je tačno da na konferenciji svjetskih telekomunikacija u Egiptu  prisustvovalo 16 službenika Regulatorne agencije za komunikacije.

Nedžad Branković, zamjenik ministra  prometa i komunikacija ističe da Regulatorna agencija ima svoje finansije, te da se ovo desilo prije imenovanja novog Vijeća ministara.

"Ovaj saziv ministarstva će izanalizirati i ovo putovanje, i da ovo neće biti praksa, ali da treba naglasiti da je učešće naših delegacija bitno", kazao je Branković.

Prodanović je rekao da bez obzira koliko je Regulatorna agencija za medije samostalna treba da dostavi odgovore na postavljena pitanja.

Zlatko Miletić, delegat tražio da Vijeće ministara riješi problem Katoličkog školskog centra 'Ivan Pavao II'", i da im se pomogne.

"Ova škola je osnovana 1913. godine i zbog nekih malverzacija USK nije proglašena  spomenikom. Sramota je da troškove za tu školu snosi biskup Komarica", kazao je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije