BiH

Počela sjednica Savjeta ministara BiH

Počela sjednica Savjeta ministara BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Počela sjednica Savjeta ministara BiH

SARAJEVO - U Sarajevu je počela sjednica Savjeta ministara na kojoj će biti razmatrana informacija o stanju u oblasti migracija u BiH od aprila do oktobra prošle godine i Prijedlog strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za period 2020-2023. godina, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, na dnevnom redu su informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar-septembar prošle godine i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za taj period.

Na predloženom dnevnom redu je i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu (Projekat energetske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, najavljeno je iz Savjeta ministara.

Pred ministrima će se naći nekoliko nacrta odluka, među kojima o ratifikaciji Nota sporazuma o finansijskoj saradnji Savjeta ministara i Vlade NJemačke za 2018. godinu, o ratifikaciji Sporazuma o grantu Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom – BiH šest /2018/, te o ratifikaciji Protokola o saradnji u traženju nestalih lica Savjeta ministara i Vlade Crne Gore.

Na sjednici bi trebalo da budu razmatrani i prijedlozi odluke o dopuni tarife administrativnih taksa, o izmjenama odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta "Rekonstrukcija objekta i nadogradnja sprata za smještaj Tužilaštva BiH" i o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u BiH.

Ministri bi trebalo da se izjasne o davanju saglasnosti za imenovanje policijskog atašea Izraela za BiH, sa sjedištem u Bukureštu i za imenovanje odbrambenog, vojnog, pomorskog i vazduhoplovnog atašea Rumunije za BiH, sa sjedištem u Sarajevu.

Na dnevnom redu sjednice je i više od 60 prijedloga odgovora na poslanička pitanja iz ranijeg mandatnog saziva Savjeta ministara.

Iako je na dnevnom redu današnje sjednice trebalo da se nađe i tačka o imenovanju Darka Ćuluma za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH juče je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković zatražila da se to ne dogodi danas.

Turkovićeva je tražila da imenovanje direktora Sipe bude vršeno paralelno sa imenovanjem generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Srna saznaje da će se novinarima nakon sjednice obratiti ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije