BiH

Cvijanović: Danas je pokazano zajedništvo i jedinstvo naroda

Cvijanović: Danas je pokazano zajedništvo i jedinstvo naroda
Foto: N.N. | Počela svečana akademija "Ponosna i vječna", Srpska slavi 27. rođendan

​BANJALUKA - Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Republike Srpske pod sloganom "Ponosna i vječna", koji simbolizuje njen identitet i budućnost, održana je u Banjaluci.

15.21 - Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske rekla je da je danas pokazano zajedništvo i jedinstvo naroda, te da je zadovoljna što sve institucije obavljaju svoj posao.

"Danas smo pod sloganom “Ponosna i vječna” pokazali da smo otvoreno društvo i da želimo da gradimo budućnost", rekla je Cvijanovićeva dodajući da je pred Srpskom još mnogo izazova političkih i ekonomskih.

14.27 - Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, rekla je da je Srpska obaveza za sve da ne odustanemo od svojih uverenja te da je ona izraz težnje za slobodom na ovim prostorima.

"Naša obaveza je da branimo Republiku i njene nadležnosti", rekla je Cvijanovićeva, napominjući da mnogima smeta što Srpska proslavlja svoj Dan Republike, svoju slobodu, svoju autonomiju.

Takođe, naglasila je, da je Srpska nastala u miru, a odbranjena u ratu te da je svoj suverenitet unijela u BiH i da se Srpska zalaže za dosljedno poštovanje i sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Srpska ne smije više nikada dozvoliti da bude ucjenjivana i osporavana", rekla je Cvijanovićeva dodajući da treba insistirati na vraćanju nadležnosti koje su joj oduzete.

U svečanoj besjedi povodom Dana Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da Srpska i njene insistucije grade društvo budućnosti te da je pred Srpskom puno posla ali da se i ne smiju zatvarati oči pred problemima kao što je demografija, a sa čime se susreću i mnoge razvijenije cjeline.

"Vjerujem u Republiku koja će biti sve jača" rekla je Cvijanovićeva

14.22 - Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Srbije, rekla je da na ovim prostorima treba mir, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka ali da treba mnogo političke mudrosti i hrabrosti da narod ne živi "kako ga vetrovi nose".

Takođe, naglasila je, da će Srbija mudro i strpljivo ispunjavati svoje obaveze prije svega u pogledu Dejtonskog sporazuma te da joj nikada neće biti teško da poštujući drugog brine za građane Republike Srpske.

"Naša briga za Republiku Srpsku ne znači nebrigu za BiH i gradeći puteve i mostove prema Srpskoj gradimo ih i prema BiH", rekla je Brnabićeva.

14.14 - Nakon intoniranje himni Republike Srpske i Republike Srbije, svečanu besjedu je pročitao Dragan Stanić, predsjednik Matice Srpske.

 Stanić je u svečanoj besjedi, između ostalog rekao, da su događaji početkom 90 - ih pokazali odgovornost ali i odlučnost.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, te mnogobrojni zvaničnici i gosti.

U Banjaluci se danas održava niz manifestacija povodom Dana Republike.

Predsjednik Srpske Željka Cvijanović odlikovala je tim povodom zaslužne institucije i pojedince, a na Trgu Krajine održan je svečani defile.

Nakon svečane akademije u Sportskoj dvorani "Borik", predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Republika Srpska danas slavi 27. rođendan.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije