BiH

Protestno okupljanje u Mostaru zbog izbora Komšića

Protestno okupljanje u Mostaru zbog izbora Komšića
Foto: Večernji list | Počelo protestno okupljanje u Mostaru zbog izbora Komšića

MOSTAR - U Mostaru su večeras protestvovali Hrvati nezadovoni izbornom pobjedom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, za kojeg kažu da je izabran bošnjačkim glasovima, čime je grubo prekršena njihova izborna volja.

Protest je počeo u 18.00 časova kod mostarskog Sveučilišta u organizaciji "hrvatske mladosti", kako su sebe nazvali, a demonstrantima se pridružilo više hiljada građana Mostara.

Učesnici protesta nose hrvatske zastave i transparente na kojima na engleskom piše "Nisi moj predsjednik" (Not my president) i "Počivaj u miru demokratijo" u BiH" (R.I.P. democracy BiH) i kreću se prema kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru.

Demonstranti kažu da je protest organizovan kako bi pokazali da Komšić nije njihov predsjednik, da je izabran bošnjačkim glasovima, te da je grubo prekršena izborna volja hrvatskog naroda.

Student Sveučilišta u Mostaru Tomislav Zelenika izjavio je da se večerašnjim protestnim skupom pokazuje da su Hrvati U BiH obespravljeni, pogaženi i da su im oteta temeljna politička prava.

"Željko Komšić nije naš predsjednik. On ne pripada nama. Ne želimo Komšića u Mostaru, ni među nama. To je poruka studenata, a i svih Hrvata, što pokazuje i večerašnji skup", rekao je Zelenika.

Na kancelariju hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru zalijepljena je poruka u vidu saopštenja za medije, a građani su zapalili na stotine svijeća.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobijedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije