BiH

Početkom septembra optužnica protiv Dudakovića?

Početkom septembra optužnica protiv Dudakovića?
Foto: N.N. | Početkom septembra optužnica protiv Dudakovića?

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH sljedećeg mjeseca najvjerovatnije će podići optužnicu protiv Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima, potvđeno je "Nezavisnim" iz nekoliko izvora.

"Istraga je završena i očekujemo da optužnica vrlo brzo bude podignuta i poslata Sudu BiH na potvrđivanje. Svjedoci su ispitani, dokazi prikupljeni i ostalo je samo da se napiše i potpiše optužnica", ispričao je "Nezavisnim" izvor blizak cijelom postupku.

Inače, Dudaković je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšen u aprilu ove godine u Bihaću zajedno s još 14 bivših saboraca, ali nedugo nakon hapšenja pušteni su da se brane sa slobode, što je naišlo na osudu zvaničnika Republike Srpske, ali i oduševljenje u dijelu Federacije BiH.

Dudaković je komandovao akcijama "Grmeč" i "Sana", a osumnjičen je za ratne zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. Prema podacima koje su iznosile institucije u Republici Srpskoj u akcijama Petog korpusa u tim opštinama ubijeno je najmanje 870 srpskih civila i više od 400 vojnika, a do temelja je spaljeno 30 sela.

Na internetu se i danas mogu pogledati video-snimci na kojima Atif Dudaković naređuje ratne zločine, a u avgustu 1995. godine između Gline i Dvora na Uni u blizini sela Kotorani pred kamerama pripadnici Petog korpusa ubili su srpskog vojnika. Kako su izjavljivali preživjeli svjedoci, riječ je o Miloradu Trivunoviću.

Javnosti su dostupni i snimci na kojima se vidi kako Dudaković naređuje strijeljanje dva zarobljenika, pripadnika AP Zapadna Bosna, koji su bili pod kontrolom Fikreta Abdića. Njih su pripadnici Petog korpusa zarobili u bihaćkom naselju Izačići.

"Siguran sam da će optužnica biti podignuta, ali to ne znači ništa i siguran sam da neće biti konačne presude, jer je Dudaković sinonim za, kako oni kažu, odbranu Bosne, posebno zapadne Bosne.

Optužnica je rezultat pritisaka i javnosti i pojedinaca, ali tu nije kraj, dolaze suđenja pa svjedoci pa bolovanja pa odugovlačenja i na kraju vjerovatno neće biti ništa od toga", rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U Tužilaštvu BiH juče nisu željeli komentarisati istragu koju vode protiv Dudakovića, a kada je uhapšen u aprilu rekli su da su predmet istrage stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i ratni zločini protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti.

Istraga protiv Dudakovića, na osnovu krivične prijave Milorada Dodika i Dragana Čavića, tadašnjih premijera i predsjednika Republike Srpske, pokrenuta je još 2006. godine, međutim do danas i pored brojnih dokaza nije okončana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije