BiH

Počinje dvodnevna rasprava o žalbama na presudu Mladiću

Počinje dvodnevna rasprava o žalbama na presudu Mladiću
Foto: Arhiva | Počinje dvodnevna rasprava o žalbama na presudu Mladiću

HAG - Pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove danas bi trebala da počne dvodnevna rasprave o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Advokat generala Ratka Mladića Branko Lukić rekao je da će, kako stvari stoje, danas i sutra u Hagu biti održano ročište koje je haški Mehanizam zakazao kao žalbenu raspravu na prvostepenu presudu Mladiću, da će odbrana da održi osnovni nivo prisustva, ali da on neće prisustvovati jer mu kodeks advokatske etike ne dozvoljava da postupa suprotno interesima svoga klijenta.

"Dogovorili smo se da će prisustvovati kolega Dragan Ivetić, koji će da iznese, ako bude baš neophodno, neke osnovne stvari vezane za žalbu, a pre svega će im reći zašto se protivimo i zašto ne smatramo da je ovo rasprava o izlaganju žalbenih navoda", rekao je Lukić.

On je istakao da odbrana ne priznaje da je to žalbena rasprava jer nisu ispunjeni pretprocesni uslovi, a prije svega taj da li je general Mladić sposoban procesno da prati raspravu.

Lukić je naveo da je haški Mehanizam zakazao "kao žalbenu raspravu na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću", a da nije utvrdio da li je general Mladić sposoban procesno da prati suđenje.

"Do toga do danas nije došlo - njegovo zdravstveno stanje, kako fizičko tako i mentalno nije provereno, preispitano", kaže Lukić.

On je rekao da odbrana ne zna kako će izgledati to ročište i da bi trebalo da četvoro sudija bude na video-linku, a general Mladić će ili biti u zasebnoj sobi ili "u nekom staklenom kavezu" odakle će sa advokatom odbrane Draganom Ivetićem komunicirati razglasom.

Kako je objasnio, to znači da će generalu Mladiću biti uskraćeno pravo povjerljivog razgovora sa svojim advokatom.

On je ukazao da nisu sve sudije žalbenog vijeća bile za održavanje ovog ročišta, i da postoji odluka člana žalbenog veća, koji kaže da prvo mora da se utvrdi da li je general Mladić sposoban da prati suđenje, a nakon toga da se zakazuje i nastavi sa postupkom.

Lukić je ocijenio da iza odluke Mehanizma stoji činjenica da se radi o dugograjnom procesu i da žele da "preko kolena ovo da završe".

On ističe da je Mladić veoma iscrpljen i bolestan i do skoro je imao temperaturu.

Lukić navodi da posljednih nekoliko puta, kada je advokat Ivetić pokušao da kontaktira sa generalom Mladićem telefonom jer nisu moguće posjete u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, nije bio u mogućnosti da razgovara.

"Rekao je da je umoran, da ne može ni da ustane iz kreveta. Kada ga je Ivetić upitao:'Da li vi razumete o čemu pričamo?', on je rekao:'Ja ne znam uopšte šta ti govoriš'", rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, za nevjericu je da se u 21. vijeku dešava ovakvo zanemarivanje osnovnih ljudskih prava i sprečavanje da general Mladić dobije fer suđenje.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije