BiH

Počinje rasprava o budžetu institucija BiH, usvajanje do kraja godine

Počinje rasprava o budžetu institucija BiH, usvajanje do kraja godine
Foto: Anadolija | Počinje rasprava o budžetu institucija BiH, usvajanje do kraja godine

SARAJEVO - Iako Savjet ministara BiH nema stabilnu većinu u parlamentu BiH, budžet institucija BiH za 2018. godinu po svemu sudeći biće usvojen do kraja godine i samo je pitanje da li će se to desiti na današnjoj ili narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja će najvjerovatnije biti održana sljedeće sedmice.

Budžet za narednu godinu iz Predsjedništva BiH u parlament upućen je u redovnoj proceduri, ali gotovo je sigurno da za to nema dovoljno vremena i već na današnoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH moguće je da se zatraži hitna ili, pak, skraćena procedura za njegovo usvajanje.

Gotovo niko od poslanika u Predstavničkom domu nije želio da prognozira kakva će biti sudbina budžeta, odnosno da li će on ili neće biti usvojen i po kojoj proceduri, mada iz nezvaničnih razgovora se moglo zaključiti da je većina u parlamentu BiH spremna da podrži taj dokument.

"Teško je prognozirati i praviti procjenu. To je krajnje nezahvalno s obzirom na stanje u parlamentu jer praktično podržati budžet znači dati podršku Savjetu ministara, a znamo da te podrške u ovom trenutku u parlamentu nema", rekao je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu, dodajući da sumnja da će budžet ići u hitnu proceduru.

Inače, sudbina ovog dokumenta mogla bi se znati već danas nakon sjednice Komisije za finansije i budžet ovog doma, koja će biti održana neposredno pred zasjedanje Predstavničkog doma. Od glasanja te komisije mnogo toga će zavisiti, ali sudeći po izjavama članova ove komisije ne bi trebalo da bude problema.

"Podržaćemo budžet jer u suprotnom nema kapitalnih investicija od kojih su desetine miliona KM namijenjene RS, recimo granični prelaz na mostu Bratunac - Ljubovija", rekla je Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu, naglašavajući da ima vremena i da se u redovnoj proceduri budžet za narednu godinu usvoji do kraja godine.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a i član Komisije za finansije i budžet, kaže da ova stranka još nema stav, ali da se treba voditi računa da se radi o osnovnom dokumentu za funkcionisanje jedne države.

"Na sjednici Kluba SBB-a zauzećemo stav. Vidjećemo kako će odlučiti Komisija za finansije i budžet i od toga puno zavisi. U ovom trenutku teško je govoriti da li budžet ima podršku", rekao je Isaković.

Pored Saveza za promjene i vjerovatno SBB-a, podrška HDZ-a i SDA u Predstavničkom domu neće biti upitna, tako da je gotovo izvjesno da će postojati neophodna većina za njegovo usvajanje.

S druge strane, Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kaže da se priča da će vjerovatno ići po skraćenom postupku i sve je upitno sa stanovišta procedura jer ja još nisam vidjela taj dokument.

"Nećemo ga podržati i to je normalno da ga opozicija ne podrži, ali mi moramo voditi i računa o posljedicama njegovog usvajanja po RS", rekla je Majkićeva.

Očekivanja da će budžet biti usvojen izrazio je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, koji je rekao da vjeruje da će unutar dvije sjednice Predstavničkog doma budžet biti usvojen, dok s druge strane Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, kaže:

"Iskreno, očekujem da ćemo imati još veći cirkus nego što je bio slučaj s akcizama".

Što se tiče samog budžeta, on je za narednu godinu planiran na istom nivou kao i ove, odnosno 950 miliona KM. U budžetu za narednu godinu bilo je brojnih izmjena i preraspodjela, a najznačajnija je ona da će za plate biti izdvojeno 8,6 miliona KM više i to zbog povećanja koja se odnose na policijske službenike.

Otkazivanje

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je trebalo da bude održana juče, odgođena je zbog nedostatka kvoruma i najvjerovatnije će biti održana danas.

Između ostalog, Ustavnopravna komisija treba da razmatra i Prijedlog budžeta za narednu godinu, ali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije