BiH

Počinje realizacija jednog od najvećih mirovnih projekata u BiH od rata

Počinje realizacija jednog od najvećih mirovnih projekata u BiH od rata
Foto: Arhiva | Počinje realizacija jednog od najvećih mirovnih projekata u BiH od rata

BANJALUKA, SARAJEVO - Pro-budućnost, platforma za pomirenje koju su pokrenuli USAID i Katolička humanitarna organizacija CSR, a preuzeo Savjet ministara BiH te nakon toga podržalo više od 60 načelnika i gradonačelnika, predstavnici i predsjednici većine parlamentarnih stranaka u BiH, trebalo bi da bude usvojena na narednom zasjedanju Predstavničkog doma BiH 20. juna.

Platformu, koja za cilj ima sveobuhvatno zagovaranje procesa izgradnje mira i pomirenja među svim konstitutivnim narodima i građanima, potpisali su i predstavnici udruženja žrtava rata i logoraša iz cijele BiH, vladika Grigorije u ime Međureligijskog vijeća u BiH, Savjet ministara BiH, kao i radnici u kulturi i umjetnosti.

Maida Behrem-Stojanov, menadžer projekta, ističe da potpisivanje platforme vodi BiH bliže ka redu civilizovanih i mirnih zemalja, a kojima je temeljni interes, kako ističe, mirno, stabilno i pravedno društvo.

"Ne zaboravimo da je narod već dao svoje mišljenje o platformi, odnosno da ju je, praktično, kreirao kroz lokalne zajednice, te da su u nju ugrađene sve narodne vrijednosti, htjenja i vizije svakog stanovnika, ma gdje on živio. Na političarima je da takvu narodnu volju provedu u praksu. Sa druge strane, naša je želja i cilj da svi ovi procesi budu vođeni u institucijama na svim nivoima u BiH i da ih vode ključni akteri koje je birao narod", rekla je ona.

Dodala je da su u toku pregovori sa svim ostalim većim političkim partijama koje je još nisu potpisale te da u narednim danima očekuju da će i sve one staviti potpis.

Nakon potpisivanja, uslijediće potpisivanje specifičnih akcionih planova, koji će služiti za konkretizaciju deklarativnih načela platforme.

"Platforma nije samo još jedan papir, nego je vrlo snažan mehanizam, koji će omogućiti praktično djelovanje na terenu, a sve na temelju ranije navedene narodne volje. Jer, gdje god smo bili -  a bili smo u više od 70 lokalnih zajednica u BiH, što je pola države - postoji apsolutni i neupitni konsenzus da su mir i stabilnost prvi prioritet i preduslov za razvoj svega ostalog u ovoj zemlji, uključujući ekonomiju, sport, kulturu, obrazovanje i privredu. Naprosto, mir nam je potreban da počnemo živjeti kao sav normalan svijet", rekla je ona.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, izrazio je uvjerenje da će dokument proći u parlamentu i da će minimalne primjedbe koje je Klub SNSD-a imao biti uvažene.

"Ovo je sjajna inicijativa, koju svakako treba podržati. Ne vidim ništa sporno, ona ne mijenja ništa u smislu organizacije BiH i predstavlja dokument koji može doprinijeti pomirenju", rekao je Prodanović.  

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, kaže da očekuje jednoglasnu podršku dokumentu u parlamentu.

"Ovakve inicijative su nam svima potrebne jer nam pomažu da imamo više unutrašnje kohezije i dogovora, a to su jednostavno teme koje su nam svima zajedničke. Ona je uključiva, u njoj se prepoznaju svi, u njoj su učestvovale i vlasti, stranke, vjerske zajednice i nevladine organizacije", istakao je Šepić.

Cilj platforme je da lokalne zajednice, političke organizacije, vjerski predstavnici i druge javne ličnosti i ostali građani osmisle i realizuju projekte i konkretne inicijative koji bi doprinosili pomirenju i na taj način proces preuzeli u svoje ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije